28 Mart 2009 Cumartesi

Kar yolları kesti mi diyecegiz???


Ne dıyecegız bu olay karşısında ..Nasıl savunacagız?Bu korkunc eksıgı? Çaresızlıgımızı?



47 saatlık surede aynı fıkre sahıp ya da degıl tum Turkıye tek yurek ordakı ınsanların kurtulusu ıcın dua ettık.İçlerındekı muhabırın haberı verırken o çok insani yakarışı kulaklarımda

Acıl servisı arıyor..

Ayagı kırık ,donmaya baslamıs..Yanındakı ınsanlar ölmus..O hala karsısındakı hanıma cumle sonu cumle bası

Hanımefendı ıle hıtap edecek kadar ince , guzel bı yurek..

-Yerımızı bılmyorum hanımefendı..Ayagım kırık cok acıyor..Usumeye basladım..tıtreme basladı..

Kız soruyor
- yanınızdakıler yaşıyor mu??

seslenıyor yanındakılere

-ses vermıyrolar hanımefendı ..Ölmus olabılırler

dıyor.

Boyle dınlerken benim kanım dondu..O cocuk ve dıgerlerı o yardımı bekleye bekleye donarak öldu..Bırılerının ıhmalınden bahsedılıyor..Bırılerının eksıgınden..Bırılerının yanlıs yerde arama yaparak saatlerı gecırdıgınden... bılmyorum artık :((((
Ben insani boyutundan düşünuyorum ve gercekten cok ÜZGÜNÜM.Allah aılelerıne sabır versın..

27 yorum:

Kızıl dedi ki...

Günaydın Öykücüğüm

Kabus gibi bir olaydı son yaşanılan, ki- bu ne ilk ne de son olacak. 47 Saat çok uzun bir süre bende anlam veremedim bu konuda bir çok şeye. 112 Servisinde muhabirin karşısına çıkan bayanada gıcık oldum. Önemli bir servis bu insan bu kadar mı cahil ya da aptal olur bilemiyorum ki. Başarısız bir çalışma olduğunu düşünüyorum, zira ortada 47 saat var, neredeyse 2 gün. Temelinden bozuk bu sistem, en temelinden.

öykü dedi ki...

Gunaydın Pandoracım
Gercekten
olmaması gereken goruntuler olaylarla dolu saatler yasadı Turkıye
ve gercekten cok uzgunum gelınen nokta ıcın..

Kumsal dedi ki...

Pandoraya katılmıyorum
Acil servisteki hanım gayet normaldi!!
Altuğa hiç katılmıyorum
bence herkes yapacağının üstünde herşeyi yaptı
bence hiç bir ihmal yok
aksini söyliyence benim nazarımda abartıyordur

öykü dedi ki...

Kumsalcım bu da senın dusuncendır saygı duyuyorum..
Ama butun basın aramalarda yetersız kalındıgını hatta yanlıs yerlerde aramalar yapıldıgını ıhmal oldugunu yazıyor..
Eger mınıcıkte olsa boyle bı olasılık varsa..
Gercekten cok acıdır.

Kumsal dedi ki...

Basın ,malzeme olsun diye abartıyor
haber olsun diye
Bu konuda kimsenin düşüncesine saygı duymuyorum
Çünkü;herşey ortada göz var ni,zam var
ama biz basının dolduruşuna geliyoruz
herşey basın da bitiyor
basın ne derse o öylemi?
hayır efendim benim düşüncelerim ve gözlerim var kimsenin özetine gerek yok
kim nasıl görmek istiyosa öyle görüyo
Bu konuda kimsenin düşüncesine SAYGIM yok

kardelen dedi ki...

Aslında öykücüm Basın herzamanki gibi olayı kendi açısından en kötü haliyle vermeyi başardı insanlara. ben tvden izlemedim olayları internetteki haberlerden baktım ve oraya gönderilen uçaklar olsun helikopterler arama kurtarma timleri askeriyeden gelen özel timler orada olması gereken herkes vardı bence. Basın işin siyasi boyutuna girdi her zamanki gibi. HAva şartları görüşü engelleyen sis ve yağan kar engelledi o insanların bulunmalarını. Yoksa sence orada o insnaların donarak ölmesini kim istiyebelir ki.Bencede ihmal falan yoktu artık basının ne şekilde haberler yazdığını ne kadar taraflı yayın yaptığını biliyoruz.Çok fazla inanmıyorum özellikle bazılarına. Ölenlere Allah tan rahmet yakınlarına baş sağlığı diliyorum...

ıvır zıvır dedi ki...

zannediyorum herkesin bir fikri var bu konuda ......
şu saatler itibariyle bilinen bir noktadan bahsediyoruz ama hala cenazelerimize ulaşıla bilmiş değil ve enkaza ulaşan 17 kişilik korucu ekibinden bir kişi hastaneye kaldırılmış durumda ..ki buda o noktanın ulaşım koşullarını ortaya koyuyor... topu topu 30 kmlik bir uzaklıktan köye indirile miyor :S....
..
doğa her zaman gücünü göstermektedir...
112 görevlisi bayan için telefonun ucuda durup bir kişinin son sözlerini duymak yada o yakarışına muhatab olmakda çok kolay değil..
yinede kısmen yeterli ..kısmen sinirlenerek dinledim görevlinin cümlelerini.... ve daha soğuk kanlılıkla olayı yönete bilseydi o bayan belkide bi şekilde yerini tespit edebiirlerdi......
en mantıklı çözüm telefon operatörü ile temasa geçmekdi... belkide anında geçti bu temasa ama 19 dakikalık dünyayla son bağlantı fazlasıyla çömert harcandı....
yani o anda ok yaydan fırladı kanımca...
sonrası ise malüm ...askerler... sivil savunma kuruluşları... korucular...
ama hiç kimse o 19 dakikalık telefon konuşması kadar umut dolu olamadı...
sanırım ...47 saat değil.... 19 dakikada kaybedilmiş yaşamlardır :S
hepsine Allah'tan Rahmet diliyorum...

öykü dedi ki...

O muhabır 112 yı aradıgında soyledgı cumlelerden bı tanesı de
ben muhsın yazıcıoglunun helıkopterındeydım helıkopterımız dustu dedı..Bu bıle aslında bı ıpucudur..ordakı bayan ve acıl arama servısının baslangıc noktasını yaratmak açısından..
Acık soyleyeyım..
Ben de ınsanları oylesıne bıraktıklarına ınanmıyorum ınanmak ıstemıyorum..Doga kosullarının ulasılmazlıgı nedenıyle olmustur dıye dusunmek ıstıyorum..Buna ınanmak ıstıyorum..
Tanrıdan rahmet dılıyorum kalanlara da sabırlar..

Biraz dedi ki...

herke okumali su linkteki yaziyi!!!!
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/11308802.asp?yazarid=249

guguk kuşu dedi ki...

ben 112 deki o bayanın işi hiç bilmediğine inanıyorum. Bi kere gereksiz şekilde adamın şarjını bitirdi. Ama kurtarma çalışmaları konusunda devletimizin ve gönüllülerin gerekeni yaptıklarından eminim. Biz buradan bilip bilmeden konuşuyoruz ama doğa çok acımasız. Onları kurtarmaya giden herkes canı pahasına gitti oralara. Hiç kimse bu hava koşullarında niye helikoptere binildi, hadi binildide durum farkedilince neden hemen geri dönülmediyi konuşmuyor. Çok üzücü bir durum bence. Allah ailelerine sevenlerine sabırlar versin. Sayın Yazıcıoğlu siyasetin temiz yüzüydü. Bu yüzden oy potansiyeli de o kadar küçüktü. Tıpkı rahmetli ecevit gibi. Doğa acımasızdır onunla savaşamazsınız. Oraya gidip donma nedeni ile tedavi olanlar bile olmuş. Bence kurtarma çalışmaları gayet başarılıydı. O 6 kişinin zamanı tükenmişti ancak. 112 deki insanlar ne kadar eğitimli acaba?

Sevgi Küçük dedi ki...

yazdıklarınıza katılıyorum. yorumların bir bölümünede..ancak faaliyetlere gönüllü katılanların (arama kurtarma ekibinden) bir kısmı yakın arkadaşlarımdı.inanın tüm imkanları ile yorgunluğu ve güç koşullara rağmen son ana kadar çabaladılar.kişi ya da kişilerin ne olduğunu, ne yaptığını, düşüncelerini vs yargılamak Allah' a ve adalete düşer. biz burada insanları, canı kurtarmaları için umutla bekledik.burada ben ne o kızcağızı suçlayabiliyorum ne de çalışmalara katılanları.ne yazık ki doğru eğitimleri vermeyi düşünmeyen ve bir anlamda bu tür faaliyetlerin hep ülkemizden uzakta olacağını düşünen yöneticiler (hangi dönem hükümeti olursa olsun, bu çokkk eskilere dayanan bir süreçtir) asıl suçlu onlar değil mi?depremden sonra akıllandık mı? ya orman yangınlarından sonra?
ve basın!gazetelerde ve tv lerde duygu sömürmek için bangır bangır konuşmalar yayınlanıyor..ben dinlemeye dayanamadım. ya aileleri? yazık değil mi onlara? yıllar sonra o çocuklar babalarının çaresiz yakarışlarını duyup kahrolmayacak mı tekrar tekrar?
keşke olmasaydı, keşke onca emeğin sonu bu olmasaydı...ama ne yazık ki oldu. dilerim bundan sonra akıllanırız!
Allah ailelerine sabır versin.

öykü dedi ki...

SEvgılı Altug
ben yazımda o gorevlyı elestırdım..Cunku sorularında yetersız kaldıgını dusunuyorum..
Ayrıca
Yazını da cok begendıgım ve destekledıgım ıcn buraya aldım.

öykü dedi ki...

guguk kusu

112 de kı gorevlıler ıcın bende yetersız olduklarını dusunuyorum.. orda bı yetersızlık vardı kesınlıkle.

öykü dedi ki...

Sevgı Kucuk
yorumunuz ıcın tsk edeırm.Dusunclerınızde haklsınız..Orda arayan ınsanlarda bı hata oldugunu sanırım ben dahıl kımse dusunmuyor belkı egıtım belkı yonlendırme hataları var kı buna katılıorum..
ve dedıgınız gıbı deprem sonrası da aynı eksıklıklerden dogan buyuk kayıplar yasadık.. Keske artık bıseyler degıssse.. Ve artık bu tur olayların sonucu kayıplarla sonuclanmasa..

Sevgi Küçük dedi ki...

Sevgili Öykü, lütfen yanlış anlamayın. Ben siz ya da başkası böyle düşünüyor anlamında yazmamıştım. Herkesin görüşüne saygım var.Ben sadece düşüncelerimi yazdım. İnsanların göz göre göre ölmesini "Allah' ın takdiri" olarak göremiyorum. Sizden sonra kendi blogumda, daha sonra yayınlamayı düşündüğüm yazıyı yayınladım. Ben artık hepimiz gibi bu tür sebeplerle insanları kaybetmeye dayanamıyorum. İsyanım bu yüzden. Yoksa ne olur yanlış anlamayın, kimseyi suçluyor değilim.
Yorumuma cevap yazma inceliğini gösterdiğiniz içinde teşekkür ederim.
Sevgiler

öykü dedi ki...

Sevgı dusuncelerınızı cok haklı buluyorum..
Eksıklıklerden
Egıtımsızlıkten dogan kayıplar sız ben ve hepımızın cıddı anlamda canını yakıyor..Bu depremlerde de yasandı..Boylesı kazaların sonucunda da
Bence yetkılılere cok sey dusuyor..Eksıklıkler nerede ıse..Bu acılardan ders calıp tamamlanmalı dıyorum.. Yorumunuza cevap yazma konusuna gelınce..seve seve yanıtladım.. Sız de dusuncelerınızle yazıma katkıda bulundugunuz ıcın ben sıze tsk ederım.. Blogunuzdakı yazınızı sımdı okumak uzere zıyaret edecegım sızı.

Kızıl dedi ki...

KUMSAl

Fikrime katılmak zorunda değilsin benim için sorun teşkil etmez, detaya girmemiştim ama şu an itibari ile girmeyi uygun gördüm.

Muhabir telefonda diyor ki Yazıcıoğlunun helikopterindeydik, 112 görevlisi hala saçma sapan sorular soruyor. Muhabire bir yandan skain olmaya çalışın diyor, diğer yandan insanların ölmüş olabileceğini anımsatıyor, gelsin de sakin olsun muhabir.

Helikopter sanki Türkiye sınırları içerisinde düştü de 47 saat boyunca bulamadılar. Nerden geldiği nereye gittiği belli sonuç olarak. Kimsenin yorumuna saygı duymuyor olabilirsin, bu da senin ne kadar saygısız birisi olduğunu gösteriyor. Zaten şu yorumunla zihniyetini belli ettin sen. Gerisi hikaye tartışmaya bile değmez fikirlerin.

Öykü bu konuya kişisel sayfanda müdahale ettiğim için senden özür diliyorum, zira Kumsal'a ulaşabileceğim bir adres olmadığı için mecbur kaldım.

Bir de link verseymiş iyi olacakmış arkadaş!!!!!!!

öykü dedi ki...

Yorum sayfama su cumlelerı yazmıstımn..
Bir de yorumlarda bırbırınıze yazdıgınız yorumlar ,fıkırler de olabılıyor..Cevap hakkı dogurdugu ıcın onları da tarafsızca yayınlamayı daha dogru buluyorum.. Yorum yazan herkese tşk ederım .Sevgılerimle

aynen bunu hep uyguladım..
sımdı de uyguluyorum..
tum fıkırlere acık bu kose..

Biraz dedi ki...

Yilmaz Ozdil'in yazisinin linkini verdiydim onceki(yukarida) yorumda...bir ziyaret edin o sayfayi ve okuyun derim...kimse bulundugu mevkinin calistigi yerin tam anlami ile neler gerktirdigini bilmiyor...yetersiz egitim almis ve tam donanimli olmayan insanlarin mudahele edecegi olaylara
hic bir insan maruz kalmasin...cok zor.

Kumsal dedi ki...

Pandora
yazımı bir daha dikkatlice okursan sevinirim
bu konuda kimseye saygım yok dedim
ama sen genele vurmuşsun
bana saygısız diyerek kendi saygısızlığını ortaya çıkrtmışsın güzelim!!!!

Melih dedi ki...

Aramalarda ihmal yok diyen arkadaşlara hayretle şaşırıyorum. Sanırım bu arkadaşlar teknolojiden bi haberler.

İhmal 1. Acil servisdeki bayan telefonun şarjını bitirerek 5-6 saat sinyal alınacak yerde bunu engellemiştir. Cehalet diz boyudur bu olayda.

ihmal 2. Herkes baz istasyonu yok deniyor fakat Gsm operatörlerinin mobil baz istasyonları bulunmaktadır. Bu mobil baz istasyonlarıyla kısa sürede yer tespiti yapılabilirdi.

ihmal 3. Aramalar uçak düştüğünden 4 saat sonra yani gece başladı. Askere ise haber çok daha sonra verildi. Enkaz kar altında kaldıkdan sonra termal kamerayla uçağın bulunması beklendi.halbuki termal kamera uçagın motor sıcak iken kullanılması gerekirdi.

ihmal 4. Bu tür olaylarda ilk iş uydu fotoğrafı çekilir. 24 saat içerisinde o bölgeden 300 e yakın uydu geçmekte. Fakat hükümet 2. günün sonunda bir fransız şirketiyle anlaşmak üzereydi uydudan yer tespiti için. Neyseki köylüler buldu da para harcamadılar.

ihmal 5. Helikopterleri boş boş arazi de uçurmak bir anlam ifade etmiyor. Onlara elektromanyetik alan tarayıcısı monte etmedikten sonra 3 sene uçsalar yine o helikopteri bulamazlardı. Bahsettiğim alet 100-200 metre çapında bir alanı üç boyutlu olarak ekrana yansıtmaktadır. Metal dedektörü işlevini görüp yerin 1000 metre altına kadar herşeyi gösterebilmektedir. Bu sensörün el ile kullanılanı oldugu gibi helikopterlere monte edileni de vardır.

ihmal 6. Bu araştırmada en hayati bakanlık olak ulaştırma bakanlıgının başında bulunan adam olay günü miting yapmaktadır.

ihmal 7. İçişleri bakanlığı bilgi kirliliğine karşı tek birşey yapmamıştır. Yapılması gereken RTÜK yoluyla haber servislerine yasak getirilmeliydi. Düzenli bilgi akışı sadece kriz masası tarafından verilmeliydi.

ihmal 8. Devletin her kademesinden insan kulaktan dolma bilgilerle kamuoyuna birşeyler söylediler. Hatta 1. günün gecesi Kayseri valisi Rahmetli Yazıcıoğlu'nun hastanede oldugunu ve durumunun iyi olduğunu söylemişti.

Uğraşsam bunun gibi birçok ihmal bulabilirim size. Kesinlikle devletin ihmali sözkonusudur. Araziye 10 bin kişiyi salmak çözüm deildir. Teknoloji dediğniiz şey insan olanaklarının yetersiz kaldığı durumlarda kullanılan birşeydir. Bana Bu arama çalışmasında hangi teknolojinin kullanıldıgını bir Allah'ın kulu söylesin lütfen. Bir kere durumun ne kadar vahim olduğunu enkazın köylüler tarafından bulunması açıklıyor zaten. gönderdiğiniz 2000 kişinin enkaza uzaklığı en az 30 km. Sonrada çıkıp burada ihmal yok basının abartması demeyin. Gülerler adama.

meltem dedi ki...

herkesin fikrine saygı gösteriyorum, tabi ki konuşucaz tartışıcaz iyi de oldu öykücüm senin sayende, böyle bi tartışma platformu oluşmuş oldu ama bence melih son noktayı koymuş !!

öykü dedi ki...

Evet hepımızın bı fıkrı var ortak noktada bulustugumuz veya ayrı dustugumuz
Ama en onemlı noktası hepımız gdenler ıcın uzuntu tasıyoruz.Burda bı sekılde de olsa aynı ve farklı goruslerımzı paylasmak ıcın bı zemın olusması benım de sansım.. tsk ederım tum dusuncesını katanlara..

Leon dedi ki...

Eleştirmek bence çok kolaydır.Bunu yapmak içinde neden bulmakta.Bu vahim olayda benim düşündüğüm noktalara gelince.112'de görevli olan kişiyi suçlamıyorum ve bence hemen gerekli mercilere ulaştırmıştır.Burda demek istediğim eleştirmek güzeldir ama eleştiriyi çözüm yolu yada öneriler getirerek renklendirirseniz daha uygun olur.Sırf eleştiri için eleştiri olmamalı.

Benim bu konuda eleştirim GSM şirketlerine olacak.Reklamlarında sözüm ona Türkiye'nin heryeri kapsama alanında ve sizi telefonunuz açıkken biri aradığında hemen arkasından reklam mesajı atıp sizleri kim aramış ve sizin telefonunuz kapalıyken arayanların ulaşması için telesekreter servisimiz şudur falan atıyorlarken..Neden bir insan acil servisi aradığında hemen arkasından bu tarz bilgilendirici servisleri yok.Yada bulunduğunuz yeri ögrenmek için şunu yapın gibi yönlendirici servisleri.

Ve önemlisi neden bizim bu kadar önemli olduğu halde İstihbarat uydumuz yok ?

Bu güzel ülkemin insanları bu eksiklerden dolayı hayatını kaybetmesin.

Bu kazada hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet dilerim..

Bu güzel fikir alışverişinde bulunmanın yolunu açan öykücüm konu için sana ve yapıcı yorumlar içinde yorum yapanlara teşekkürler..

öykü dedi ki...

Sevgılı Leon

Senın de yorumunla konuya katkın ıcın ben cok tsk ederım

Kızıl dedi ki...

Sevgili Melih'in sözlerinin üzerine başka bir şey söyleme gereği hissetmiyorum. Fikrine sağlık Melih...

Melih dedi ki...

Leon al sana bi ihmal daha. Kendin diyorsun gsm şirketleri reklamlarlarda bas bas bağırıyor die. Baz istasyonu sadece iletişim içi kurulan birşey deildir. Aynı zamanda acil servis için kullanılanda birşeydir. Takip sistemi için önemlidir. Buna yönelik kanuni bir düzenlemenin olmamasından daha büyük bir ihmal olabilir mi. düşünsenize kaza yapılan alanın 100 km etrafında baz istasyonu yok. Şaka gibi.