30 Mart 2009 Pazartesi

Bir sesleniş !



Yönetım kadrosunda bulunmak..Kadınların sesını duyurmak..Meclıse kadının ıncelıgını zerafetını katmak..
Bu secımde de olmadı.. Kadınlarda kadınları desteklemedı..Oy almadı kadınlarımız..

Soruyorum neden??

Aday olarak gosterılen az sayıdakı kadınların cogu kaybettı..ACIDIR..

Kadınlar neden kadınlara oy vermıyorsunuz?*
Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği'nin (KADER) verilerine göre, 19 siyasi partinin katıldığı seçimlerde, 44 kadın il belediye başkanlıklarına, 321 kadın da ilçe ve belde belediye başkanlıklarına aday gösterildi.


Sonuc ;kazanamadılar...
Hanımlara tekrar soruyorum ?
Neden oy verılmıyor..Ben bılmem beyım bilır zıhnıyetı mı ?bunun temelınde yatan neden ..Yoksa ezber bılgıler mı..Yok canım kadın mı bızı yonetıcek ?? BU mu?
Kadın adayların ıcınde
kazanan erkek adaylara fark atacak boyutta donanıma sahıp ınsanlarımız olması da olayın ayrı bı acı boyutu...

31 yorum:

Unknown dedi ki...

eksik eteğiz ya :(

guguk kuşu dedi ki...

:(,
işin en acı yanı da kadınların birbirine oy vermemeleri belki de.

gribulut dedi ki...

bir kadına sırf kadın olduğu için oy vermekte tuhaf olurdu heralde :)

öykü dedi ki...

Evet ...
Ne yazık kı
Kadın adaylara kadınlar oy vermıyor
yapılan anketlerde
guven vermedıgını soylemısler..
Aslında o kadar ezber kı beyınlerdekı bılgıler..
Neye guven vermıyor neden


BEN BILMEM BEYIM BILIR ZIHNIYETI MI BUNa neden olan sey acaba?

öykü dedi ki...

Sevgılı Bulut
Nasıl kı
Erkek adaylara sırf erkek oldukları ıcın vermıyorsak oylarımızı..
Kadın adayların ıcınde de cok donanımlı ınsanlar var..
A ma oylesıne bı onyargı var kı
cok zor. bunu kırmak...
anlamak ıncelemek tanımak geregı bıle duymuyor bazıları..

gribulut dedi ki...

vala ne yalan söyliyim bir kadına oy verirken erkeğe göre iki kez daha fazla düşünürüm, bunun sebebi sırf cinsiyet farkı değil, kadınların yaptıklarından kaynaklanıyor, çevrede bir sürü örneğine şahit oldum. bir kadına makam mevki verdinmi hele alamm alamm çok sıkıntı yaşatabiliyorlar, yani geneli böyle illaki istisnalar vardır. kadınlar kendilerine bakmalı öncelikle :)

öykü dedi ki...

GriBulut :))
Uzun yıllardır yoneten gurubuna bı bak..
Ve bı dusun..
Eger kadınların yogun oldugu bı boyutu deneseydık.Ya da en azından onların da ıcınde yer aldıgı bı yonetım kadrosu olustursaydık..
Emın ol hersey daha farklı olabılırdı
yasamadık bılmyorsun:))
Hepımızın ezber bılgılerı var
bu duruma sans vermek lazım..

Kunegond dedi ki...

öykücüm çok güzel bir konuya değinmişsin. daha da derine gidip neden diye sordum kendime. ilk aklıma gelen bir erkek diğer erkek arkadaşının kadınına göz dikmez. ama bir kadın diğer kadın arkadaşının kocasını gönül rahatlığıyla çalar:)

Kumsal dedi ki...

benim bölgemde bir tane bile kadın aday yoktu
çok isterdim olmasını ama yoktu

öykü dedi ki...

Kungeond
soyledıın tarzda seyler ne yazık kı oluyor dogrudur..
Ama bı erkekte evlıyken baska bı kadınla oldugunda orda tek kadının degıl hem erkegın hem kadının ayıbı gunahı oluyor..
Bu durumda
olaya boyle baktgımızda o erkeklerde oyları haketmıyordur :)
oyle degılmı

öykü dedi ki...

KUmsal dilegım
kadın adayların cogalması
ve hepsının cokca oy alması..
o gunlerı de goruruz ınsalah.

guguk kuşu dedi ki...

Kınegond, bu söylediğinden eminmisin, hiç rastlamadınmı başkasının eşine yada arkadaşının eşine sevgilisine sarkan erkek???
Bu komik bi kriter ve ayrıca kadınlar için çok aşağılayıcı.

Kunegond dedi ki...

rastlamaz olur muyum, her türden görmek mümkün. ayrıca her tür davranış, düşünce kendi içimizde de mevcut. hangisini kullanacağımıza bir tek kendimiz karar veririz. hayat tecrübeleri ön yargı ya da klişe düşünceler şeklinde bize geri döner. En önemli koruyucularımız olurlar. Bazen de bizi çağ dışı bırakırlar:)) önemli olan dengeyi bulabilmek. o yüzden düşünmeye sevkeden bu tarz yazıları seviyorum. yapım itibariyle neden bilmiyorum önüme bir tez çıktı mı muhakkak karşıt tezlerini ararım. çoğunlukla bu tezler yenişemezler. ama önemli olan düşünce süreci bence. düşündükçe geliştiğimi hissederim.

guguk kuşu dedi ki...

olaya bu bakış açısı ile bakarsak, nedense bütün tecavüzcüler erkek, hay allah acaba bizim meclis tecavüzcü coşkunlarla mı dolu yani??? komik valla

Sevgi Küçük dedi ki...

dün seçimle ilgili programları izliyordum. o sırada Show açıktı ve Ali Kırca sonuçları yeni yeni değerlendirmeye başlamıştı.stğdyodaki konuklar arasında Derya Baykal ile yabancı bir gazeteci de vardı.ve onca konuk arasında sadece onlar bu konuya değindiler. Yabancı gazetecinin sözleri aslında çok vurucuydu "bu seçimin tek kaybedeni var" dedi, "kadınlar!kendiilerini temsil edecek birileri gene yok" ne kadar doğru..Sonra...konu kaynadı gitti tabii ki!! :D

öykü dedi ki...

Sevgı bende buna uzuluyorum
Bak konu bıle
arada kaynayıp gıdecek kadar yok sayılıyor...

UykusuZ dedi ki...

eksik etek, güzel söylemiş Funda. Ben yıllardır, yönetimde oldukça fazla bayanın hüküm sürdüğü dünyanın en büyük 10 şirketinden birinde çalışıyorum. Yönetimdeki veya benimle beraber çalışan bayan arkadaşlarımın hepsi Türk yanlış anlaşılmasın. Son derece başarılılar ve hiç te kompleksleri yok, demek ki neymiş, eğitim & kültür , dünya görüşü vs vs

öykü dedi ki...

Uykusuz..
aslında hersey egıtımle vızyonun genıslıgı ıle baglantılı
kısıtlı bı bnakıs acısı dar bı dunya gorusu ıste buna neden olan temel neden

guguk kuşu dedi ki...

Bizler kadın olarak, suçu daima kendimizde aramalıyız. Ama suçumuz arkadaşımızın sevgilisini çalmak olmamalı. Cesaret eksikliği olabilir ama bunun nedenide açık böyle birşeye kalkışırken bir erkek karısından izin almaz ama kadın kocasından almalıdır, ya da bekarsa babasından. Evini aksatmamalıdır...vs vs vs......Tüm koşullarımıza rağmen, bizler imkan bulabilenler çok iyi yerlerdeyiz kadınlar olarak mesele imkanlar kendi önüne serilmediği halde buralarda olabilmek. Ben akademisyenim. yayın yapıyorum, ingilizcem iyi. onca erkeğin arasından sıyrılıp buralara geldim. Ama ben şanslılardanım, köyde doğmadım, kızlarını okutmayan bi ailenin çocuğu değilim, eşim hayatın yükünü benle beraber taşıyor, dileğim kadınların da en az erkeklere verilen haklara bi gün kavuşması. belki de erkekler bundan korkuyorlardır, ne dersin öykücüm:)

öykü dedi ki...

Guguk Kusum
Ben Insanları kadın erkek dıye degıl ınsan dıye seven oyle yaklasan bı ınsan olarak yetıstırıldım..
Bakıs acımda cınsıyet ayrımı hıc olmadı.. Insandı herkes oyle sevdım.
Ama bazı seyler
buyudukce hep ıcımı acıttı
Gordum kı
daha cok calısan caba sarfeddn hayatı kolaylastıran kadın,
hep bı sekılde gerı planda durmalı
senın de dedıgın gıbı bak satırlarından alıntı yapıyorum..

Cesaret eksikliği olabilir ama bunun nedenide açık böyle birşeye kalkışırken bir erkek karısından izin almaz ama kadın kocasından almalıdır, ya da bekarsa babasından. Evini aksatmamalıdır...vs vs vs......


Butun bu engellerı asabılıyor olmalı toplum ıcınde kabul gorur bı mevkıye yukselebılmesı ıcın..
Yanı bı erkege gore
aşması gereken engeller cok daha yogun ve cetındır..
Bu durumda
ıste bugun kı yazım ve seslenısım devreye gırıyor
Bırbırımızı cok ıyı anlamamız desteklememız gerekırken
Ey kadınlar
neden kadınları desteklemedık
dıyorum:))
derdım bu

Kunegond dedi ki...

kadınlar yönetimde tabii ki başarılı. ama son zamanlarda aileler dağılıyor, bekarların sayısı giderek artıyor. batılı ülkelerdeki nufuz azalması genel anlamda henüz bizde yok. ama okumuş kesim tek çocuk ya da hiç çocuğu yok. dolayısıyla okumuş kesimin oyları giderek azalacak. Bana göre konu çok açık. burada kadınlara düşen görevi kadınlar belirlesin. Ben şirket yöneticisi olmak kadar aile yöneticisi olmak isteyen kadın da tanıyorum. Onlara da finansal özgürlük tanınmalı. aileyi bir arada tutmak hiç kolay değil. aynı şirket yönetir gibidir. motivasyon toplantıları yapmak gerekir, herkese söz hakkı tanımak gerekir. sorumluluk dağıtmak gerekir. kişisel hedef belirleyip, hedeflerin ulaşımına yardımcı olmak gerekir. Ürünlerin (çocukların) gelişmeleri için ar-ge departmanları kurmak gerekir. Ve bunların hiç biri de bedavaya olmaz. İsterdim ki, kadınların seçim hakkı olsun. Şirket yönetmek isteyen yönetsin. Maaşını alsın. Ama aile şirketini yönetmek isteyen de yönetsin ve onlar da toplumdan bir maaş alsın ve sağlık güvencesi olsun. Sonuçta her bir ailenin içinde yetişen çocuk geleceğin, toplumun bir ürünü. çok uzun oldu. bu sabah seçim sonrası bööle oldu. kusura bakmayın. sevgiler.

Kızıl dedi ki...

Öykücüğüm şayet inandığım partinin kadın adayı olsaydı hiç düşünmeden daha da keyifle kullanırdım oyumu ama malesef yoktu. Kadınların meclise girmelerinden yanayım, kadınlar sesini çıkarmalılar. Bir kadın olarak her zamanda hemcinslerimi desteklerim. öyle bir sıkıntım yok çok şükür. Hem cinslerime güveniyorum, kendimden biliyorum güven duymam gerektiğini çünkü sevgili Öykü "KÖR YEDİĞİNDEN PAY BİÇER".

Bu arada Kunegond "Bir erkek diğer erkek arkadaşının kadınına göz dikmez, ama bir kadın diğer kadın arkadaşının kocasını gönül rahatlığıyla çalar" demiş ya hani bu söze katılmıyor aksine tepkimi de belli etmek istiyorum. Zira erkeklerden de kadınlardan da vardır böyle örnekler. Hatta belki de Kunegond bunu birebir yaşamıştır, ama böyle bir genelleme ve kadınlara yönelik yapılan aşağılama hiç hoş değil.

Bence otursun ve bir kez daha düşünsün. Yoksa "Kör yediğinden pay biçer" tezim doğrulanmış olacak.

İDEA dedi ki...

Sevgili ÖYKÜ;
Yazınızda herkesin merekettiği soruyu yöneltmişsiniz.Bende hep merakederdim bunun sebebini.Ama artık merak etmiyorum.Soruların cevabını vermişler.Böylesi zihniyet taşıyan kişilerle değil demokrasiyi göğüslemek,yakında kara çarşafı bile davulla zurnayla karşılarsak hiç şaşırmam.

Şimdi bire bir size sorayım kunegong ;
bizde bi laf vardır.Şöyle;
''Kişi kendinden bilir işi'' diye.Oysa bizim uğraşacak daha anlamlı daha değerli emanetlerimiz var.Onlara sahip çıkmalıydık.
Şimdi sizin mantık sınırlarını zorlayan örneğinize aynı dille bi örnek vermeye çalışacağım.
-''Ben bugüne kadar hiçbir kadının bir erkeği taciz ettiğini ya da tecavüz ettiğini görmedim.Duymadımda.Ha bunun karşında 'o erketir yapar,helal hoş olsun'derseniz inan hiç şaşırmamda.

Söylenecekler boğazıma dizildide buraya yazabileceklerimi yazdım.O da Öykü size olan saygımdan.

ıvır zıvır dedi ki...

tüm yorumları okuyorum... ve erkeklere çuvaldızı batırası yorumlar geldi elbet :))...
''yok bacımm seçilsin tabi gadunlarımuz... gözel yani'' diyen bir Anadolulu erkek olmak istiyorum :P...
..

Şaka bir yana... bayanların bu zorlu hayat didişmesinde sanki biraz kendilerininde kabahati var diye düşünüyorum... belkide insanın rahata ve tembelliğe müsait bünyesi var ve bayanlarımız erkeklerin ardına sığınmak istiyorlar (bu söylemimi mazur görün lütfen ..her bayan için geçerli değil elbet)... bu da seçimlere yansıyor ...
bende isterim ki seçimlerde ... okullarda ...iş dünyasındaki yönetim kadrosunda... ve özel sektörde yeni açılımların başında bayanlarımızı görelim...
üretimde ve hayata değer katan kadınları konuşalım
..
.
bu o kadar önemli ki ... onlar ki bizim nesillerimizin.. yani çocuklarımızın ilk öğretmeni... sırf bu nedenle hayattaki duruşları çok önemli... para kazanmaktan... yönetmekten...çok daha önemlisi budur bence... iyi öğretmen olabilmenin en iyi yanıda sanıyorum hayatın içnde daha çok yer alarak yaşama ortak olmaktır....
umarım o günler gelecektir...
..
.
bi örnek vereyim istiyorum...

uzun mesefeli bir yarışta bayanları birinci görmek istiyoruz ama bayanlar ... yarışın öncesindeki elemelerden geçememiş,hilelere kurban gitmiş veya bırakmışlar ...son yarışta geldiğimizde ise belki 20 atlet içinde 1-2 bayan görebiliyoruz..:(..... şimdi siz söyleyin .. yarış sonunda nasıl olursa bayanların kazanmasını bekleriz ... (düşük bir olasılıkdır)
önemli olan son yarış değil ..öncesidir...?!!!!!
önemli olan seçilmişlik değil... öncesindeki söz haklılığı... katılımcılığı .. inatçılı ile elemelerden geçerek son 20 ye kalmasıdır...
kadınlarımız... çalışkandır... zekidir ama daha inatçı ve yeteneklerinin farkında olmalıdır...
saygılar...

GünCeraN dedi ki...

Hanım adaylara oy verelim. Bilhassa milletvekili seçimlerinde parti listesie daha çok hanım olması için çabalayalım...

Bakarsınız belki bir Tansu Çiller'imiz daha olur, ya da Condolezza'mız... :))

Seçimlerde kadınlardan "korkuyoruz". Bence -cahil kalmış veya zorlanmaya maruz kalmış olanlar dışında- kadın seçmenler de korkuyor, çünkü biliyorlar hemcinslerinin aslında ne kadar hin olduğunu ... .)

khaos dedi ki...

Kişisel görüşümdür..

Cahil toplumlar kadının kimliğini kabul etmezler.. Etmemişlerdir..

O nedenle bu konuların biraz daha tarih ve medeniyet bilgisi olan insanlarla tartışılması taraftarıyım.

Dünya'nın, "ANAERKIL" zamanlardan geçmiş olduğunu unutmamalıyız..

O zamanki ilk çağ erkekleri bile bu durumu KABULLENMİŞken, bu devirde halen SIĞ erkekler görmekten dolayı önce bir erkek olarak üzülüyorum..

Kadınların bir şeylerden MAHRUM bırakılmadığını, bilerek GERİ bırakıldığını düşünüyorum..

Aynı yüzyılda yaşadığımız Avrupa ülkeleri çok iyi örnektir.. İncelediğinizde, erkeklerin yarattığı çember olmadığı sürece, kadınların neleri başardığını göreceksiniz..

Unknown dedi ki...

Canımmm ben özellikle veriyorum ama
kimse aynı şeyi düşünmüyor düşünse zaten bu sonuçlar ortaya çıkmaz kocaman sevgiler canım öptüm...

Adsız dedi ki...

Evet bu seçimde pek yoktu malesef bende görevli idim bu seçimde bulundugum ilçede az bir farkla bayan belediye başkan adayı kaybetti malesef son ana kadar baya heyecanlı idik siyasetçilerimiz yerel seçimlerde pek önem vermiyorlar.Bayan adaylara genelseçimlere saklıyorlar.Çogu bende dünkü ilgi ve ortamdan sonra karar verdim desteklediigm partiden aktif olarak çalışmalara başlıycam

öykü dedi ki...

Duygu cok sevındım hayırlısı olsun

hülyakonar dedi ki...

kadın kadın adayı desteklemezse , erkek kadın adayı niye desteklesin :)

öykü dedi ki...

Once bız bırbırımıze destek olmalıyız