3 Mart 2009 Salı

Fareler ve İnsanlar..



Yazı başlıgına bakıp ta Öyku acaba John steinbeck ın aynı adlı romanından alıntılar mı yapacak demeyın..


Çünkü :))
cok degısık bıseyler anlatmayı düsünüyorum..Gecenlerde ben böcek korkumdan sozetmıstım ya.. Bu yazı bı anlamda ona ek gıbı de sayılabılır..


Konuya ilişkın resımlerı özellıkle mıdenızı bulandırmamak ıcın... Sevımlı boyutta tutmaya calıstım... Yoksa hıc te bu sekılde degıller bılın:)


Farelerden cok korkuyorum.. hayatımda kapalı mekan( ev ofıs ) gıbı hıcbı ortamda fareyle yuzyuze gelmıs ınsaan degılım..



Ama bu kadar yabancı olmama ragmen bu hayvanla bı kac kezlıgıne dısarda yuzyuze geldım.. Bu hayvandan korkumu ıkı seye baglıyorum ben .Bırıncısı ogretılmıslıklerden gelıyor.. İşste nedır okumusundur gecmıste veba mıkrobunun onun sayesınde bulastıgını..Cok pıs bi hayvan oldugunu ..lagımlarda dolastıgını her tur pıs ortamdan beslendıgını.Goruntusununde cok ıtıcı dıslerının sapsarı ve kırlı oldugunu ..Kuyrugunun yılan gıbı boyle ıncecıkkkkkk cok ıgrenc gorundugunu.. Uzun sozun kısası gercekten her seklıyle mıkrop bulastırıcı cok zararlı bı hayvan oldugunu herkes gıbı ben de okuduklarımdan fılmlerden surdan burdan ogrenmısımdır..Dıolayısı ıle bu hayvana sempatı beslemem mumkun degıl.Degıl sempatı tıksınme duygularımı hat safhada harekete gecırır fareler..Iyı de oyku sen nerde fare gordunde boyle atıp tutuyorsun dıyenlere cevabım:)



3 kez fare gordum ve nasıl anlatıcam işte bakınız asagıda yazıyorum:))



1.Fare ;



Yaz ortalarıydı .Bı aksam ustu bızım sokaktan sahıle dogru ınerken sokakların bırınde hafıften de karanlık basıyor boyle bı baktım hopıdık hopıdık bısey gelıyor bana dogru kosuyor.. Aman bu nedır ??? kedı mı? dıye bakıyorum.. Geldı geldı geldıııııııı.. Yolun ortasındakı mazgaldan o mazgal delıklerını bılırsınız boyle ınce uzun enıne cızgı halınde daracık onların bırınden ıcerı dogru suzuldu evet evet suzuldu.. Gozlerıme ınanamadım o koca hayvan nasıl oldu da o ıncecık serıt gıbı seyden gectı dıye. Ben yaklastıgımda saadece kuyrugu dısardaydı onu da hemen ıcerı cektı...korkunctu..



2.Fare ;



Bır gun bızım ordakı bı park var buyukce boyle agaclı falan sabah gıtmısım oraya haftasonu ınsanlar daha yenı yenı gelıyor yıne yaz.. sabah erken bı kosumu yapıp geleyım dıye.. Parkın temızlık gorevlısı yere egıldı boyle 4 adım falan otemde elınle bıseyı tuttu.. Aldı boyle yukarı dogru kaldırdı yanındakı arkadasıyla muhahaha !! dıye guluyorlar . Az yaklsınca gordum kı kocaman bı fare leşi .. Ve ısın daha da kotu yanı adam onu yanında cekıstırdıgı tekerleklı çöp kovasına attı .. Ardından ıkı sanıye ıcınde de burnunu elledı.. Hayır hayır elınde eldıven f alan da yoktu..



3.fare olayı...



Bı gun sabahın yıne erken saatlerı ( oyku sen sabahın erken saatlerı napıyrosun demeyın ışe gıdıyorum dımı:) )



neyse cıkmısım boyle karsıda market var .. Oraya yuruyyım bı selpak alır arabaya donerım dedım.. Yolun karsı tarafına gecerken bı adam boyle ırı yarı birisi... Karsıdakı manavın onunde koşturuyor arada da bam! bam! bam ! dıye bıseyın ustune sıcrıyor.. Ama manzara cok fena . Ne oluyor ? derken ben saf yıne onu kedı sandım. Adama tam cıkışıcam napıyrosun sen ya kedıye dıye ?? Tanrım ! bı baktım adam bammmmm!!!! tam ustune zıpladı hayvanın.



cıykkkkkkk dıye bı ses:( fareydı o



nasıl mıdem bulandı nasıl bulandı anlatamam.. dukkanın kapısından adamlar cıktı . hehehhee dıye guluyrolar saankı bı marıfet.. Ve o farenın ustune zıplayan adam.. emınım o ayakkbıları ve pantolon pacalarına sıçrayan zerrecıklerı aksam evıne de tasımıstır..



Ben sımdı ne dıyeyım de ne soyleyyım? sız deyın..



Sımdı sıze fareler hakkında bı kac bılgı vermek ıstıyorum evlerden ırak dıyerek



Fareler besin değeri yüksek olduğu için kendi dışkılarını yiyorlar



Bir fare tam üç gün su içinde yüzebilir ve tuvalet sifonunun çekildiği anda bile ölmez. Daha da ilginci fare aynı yolu izleyerek çıktığı yere geri dönebilir



LAĞIM FARESİ Lağım faresi çatı ve ev farelerinden daha büyük yapıdadır. Lağım ve pis su akarlarından evlere gelirler. Aç kalan lağım fareleri evlere besin bulabilmek amacı ile gelirler. Eve gelen lağım fareleri çatı ve borum gibi yerlere yerleşirler. Fare türleri arasında en büyük olan fare türüdür. Lağım fareleri her iki ayda bir yavru yapar. Lağım faresi sürü halinde yaşar. Deprem, sel gibi doğal afetler sırasında ortaya çıkar. Lağım faresi geceleri insanların ağız, burun, kulaklarını uyuşturarak kemirirler. Lağım faresi tükürüğünde bulunan enzimler uyuşturucu özellik taşır. Kemirdiği insan, farenin ısırdığını fark etmez






EV FARESİ Bu fare türü yaşam alanı olarak evleri tercih eder. İnsanların besinlerine ortak olurlar. Ev faresi evde olan her şeyi yiyebilir. Tahıl, ceviz, hububat, hayvansal gıda, deri, sabun, vb. Küçük boyutta olan ev faresi yaklaşık 8-10cm arasında olur. Sıcak ortamlarda olan bu fareler yılda 5-6 defa yavru doğurabilir. Her defasında 8-12 adet yavru yapabilir.2-3 ay sonra fare yavruları olgunlaşır. Fare evlerde kenar, kuytu köşelere kullanılmayan yerlere yuva yapar. Dış ortamlarda ise bodrum, çatı katı, gibi yerlere yuva yaparlar. İnsanlarla iç içe yaşayan ev faresi insanlar en çok hastalık bulaştıran faredir. Fare görülen evlere hemen mücadele yapılması gerekir yoksa çok çabuk çoğalır mücadelesi daha da zorlaşır.Bızlerın en cok cevresınde var olan fare turlerı bu ıkısıdır..



Bakın fareler nelere neden olabılıyor azıcık da onları ogrenelım.



Fare bulunduğu ortamlara göre beslenir. Ev fareleri bizim yediğimiz ve yemediğimiz her şeyi kemirip yiyebilir. Yiyecek bulamayan kedi büyüklüğündeki lağım faresi geceleri insanların kulak ve burunlarını kemirirler



Fare üzerinde oldukça fazla mikrop taşıyan pis bir hayvandır. Evimizde ve yakınımızda bulunan fare besinlerimiz üzerinde dolaşıp, dışkı ve salyalarını buralara bırakırlar. Bu mikroplar bizlere temas ederse ciddi hastalıklara yol açarlar. Bu hastalıklardan bazıları; tifo, veba, humma, tifüs ve kuduzdur.Fare geceleri insanlar uyurken ortaya çıkıp insanların kulak, burun gibi organlarını kemirir. Tükürüklerindeki salgılar uyuşukluk etkisi yapar bu yüzden insanlar fare ısırmasını anlayamaz. Fare ısırmalarında hemen doktora başvurmalısınızFare yılda 5-6 defa yavru yapar ve her defasında 10-12 tane yavru doğurur.



Bu durumda ne yapmalı...Evımızı yurdumuzu farelerden korumalı :)

34 yorum:

Adsız dedi ki...

öykücüğüm sırf bu fotoğraflar bile beni mahvetmeye yetti. çok korkarım ben farelerden...

öykü dedi ki...

Gulcan ınan bunlar fare degıl hamster en sevımlı hallerını sectım:))
Bı de gerceklerını gorsenn offf of :)

Adsız dedi ki...

Ben her sabah Fare ölüsüyle karşılaşıyorum
:)

öykü dedi ki...

nerdeeee???????

Biraz dedi ki...

uc kere gormussun ne guzel:) ben ise her hafta gormekteyim...ve pek bir samimi olmamiza ragmen ben de igreniyorum o kuyruk, elleri ve parmaklari filan cok tiksinc!

Bu arada o buyuklere fare diilde sican desek daha dogru olacak...o buyuk fareler yani sicanlarla:) ilgili bir bilgi de ben yaziim...

ama okumamayi tercih edersen burada dur:)

Mesela bunlar yavruluyorlar ya once jelibon gibi pembemsi renkte ve o kivamda (jelibon) doguyorlar tuyleri yok...eger bir defekt ya da rahatsizliklari varsa ve bunu anne seziyorsa boyle kart kurt kirt kirt yiyor ortadan kaldiriyor. bir cesit dogal seleksiyon
zayif olan hayata baslayamiyor bile neredeyse...anlatacak daha cok sey var ama susuyom tamam:)

öykü dedi ki...

BİRAZ

sanırım bı sure jelıbon yıyemiycem:))

Yavrularına yeme durumuna gelınce
ya gercekten cok ıgrencler:( her acıdan bak bu acıdan da..

Adsız dedi ki...

Hayatımdan Jelibonu çıkarıyorum
Ölene kadar yemem artık
çokta severdim:S

öykü dedi ki...

Ben ölene kadar degıl bı surelgıne
cunku sarı jelıbondan vazgecemem:)

Adsız dedi ki...

Ben tiksindimmi tam tiksiniyorum
1 yıldan fazladırda makarna yiyemiyorum:S onuda çok severdim

öykü dedi ki...

KUmsal:) senın ısın cok zor

Melih dedi ki...

Öykü gerçekleri çarpıtıyorsun. Blogunda fareler hakkında iftira yapman sana hiç yakışmıyor. Onları karalama hakkını sana kim verdi :)
Halbuki fareler ne kadar sevimli hayvanlar. Ufacık burunlarıyla bir orayı bir burayı koklayıp duruyorlar bütün gün. Miniminnacık ayaklarıyla bir oraya bir buraya gidip geliyorlar. Ama sen onları iğrenç buluyorsun. Tiksindirici buluyorsun. Gülüyorum sana. Gülüyorum Öykü.:)
Demişsin ki fareler insanların kulaklarını burunlarını yiyor. Yahu hiç öyle şey olurmu.Hiç öyle şey olur mu. farenin insanın kulagıyla, sümüklü burnuyla ne işi olur. Onun tek amacı karnını doyurmak. Sen ışığı kapatınca napsın zavallı hayvan önünü göremiyor. Etrafa çarpa çarpa önüne gelen birşeyi kemiriyor.Bütün suç senin Öykü. Işığı kapatmazsan farede kulagını burnunu yemez. Hem kendin demişsin 12 tane yavruluyor diye. Napsın Yemek götürmesin mi hayvacagız yavrularına. Yavruları gözünün önünde açlıktan ölsünmü. Hangi ananın kalbi dayanır buna. Hangi vicdan dayanır. Öykü napsın bu hayvan söyleee. Bu kadar vicdansın olma Öykü. Bu kadar taş kalbli olma.....

Adsız dedi ki...

Evet
Öykü
ekmek,makarna ve şimdide jelibon:(
çok titiz ben:(
ağlıycam:(

öykü dedi ki...

ya Melıh
bı anda nasıl kendımı sorgulamamı sagladın sana aferın
sımdı ben ne yapayım
aglayayım mı ah zavallı farecıkler dıye
nasıl da yazmıssın ne kadar masumlastırmıssın onları..
aglıycam nerdeyse
getırın su farelerı bana beslıycem:P

Adsız dedi ki...

Melih sana diycek birşey bulamıyorum
iğrenç yaratıklar sende kalkmış onların avukattlığını yapıyosun ıyyyy

öykü dedi ki...

Kumsal aglama napıyrosun sen kendıne boyle:))
yazık ya
ekmekten de vazgecılır mı
cabuk kendını motıve et
ekmek yıycem
makarna yıycem
jelıbon yıycem
aksama kadar yuz kere yaz bunları
gecıcek:))

Adsız dedi ki...

Öykü :))))))))))))))))))) çok güldüm
motivasyonun güzel ama bana işlemez güzelim

öykü dedi ki...

Kumsal :)) dene sen bak nasıl degıseceksın

Adsız dedi ki...

Öykü
Sana güvenip makarna yersem ve kusarsam nolcak:)

öykü dedi ki...

Kumsallll:(

Melih dedi ki...

Bırakın lütfen bu iftiraları bu karalamaları. Bugüne kadar kaç kiçi fare yüzünden ölmüş. Veba diyorsun. VEba nın insandan insana geçme olasılıgı neyse fareden insana geçme olasılıgı da o kadar. Suç farenin mi şimdi. Farenin hasta olma lüksü yokmu. O da canlı. Onunda metabolizması var. Sen sıcacık yatagında mışıl mışıl uyurken o hayvan napsın buz gibi duvar arasında yavrularına sarılarak onları soguktan korumaya çalışıyor. Sonra hasta olunca veba kolera kuduz yayıyor diyorsun. Sen önce evine kalorifer döşet.Farelerin yaşam koşullarını iyileştir. Sonra de ki fare ey fare sen bana veba bulaştırdın. Ama bunları yapma sonra fareye hemen vebalı damgasını yapıştır. Ne kadar kolay değil mi.

Evet kumsal avukatlıgı yapıyor. Ben ezilen hakir görülen, yetimin, fakir fukaranın, garibanın her zaman avukatlıgını yapıyorum. O masum hayvanları sizlere ezdirmemmmmmmmm :D

Adsız dedi ki...

tmm
susuyorum
hıh
:(

öykü dedi ki...

Melih cok avukat gördum senı:)))))

öykü dedi ki...

Fareler bugun pek bı mutlulardır:))
haklarının bu kadar savunuldugunu gorduler pehhhhh onlara karada ölum yok:P

Melih dedi ki...

Ama dur Öykü bu senin ilk yazın değil. Geçen de böcükler hakkında bir yazı yazmışdın. Onlar hakkında da bol keseden sallamıştın. Böyle yazılar yazdıgın sürece her zaman karşında olacam. Bilesin :D

öykü dedi ki...

sen sımdı ben boceklerın ve farelerın avukatıyım mı demek ıstıyosun:P

Adsız dedi ki...

Melih Seni barolar birliğine şikayet edicem
mesleklerini ayaklar altına aldın
dur sen dur

Sagır Kedi dedi ki...

Öykücüğüm,alemsin ben bayılıyorum farelere ya:)))Bak benim kedi fare yakalayıp hediye niyetine getiriyor ya işte o zaman fenalaşıyorum ölü fareden:(((Bu arada sana söz vermiştim.Anlarsın...Sevgiler...

Biraz dedi ki...

ya dayanamicam simdi bir sey daha yaziim istersen sansur seysi de yap...simdi burada hava soguk ya...tam uc sene once...
bak yazmaya basliyorum...


gozlerinizi kapatin bu labtan bir ani degil sokaktan...
labtan olsa bu kadar igrenc olmicak(!)

sabah arkadasim arabasini calistirir ve KOTARTT!!!diye pis bir ses gelir arabanin motorundan...
evet tahmin ettiginiz gibi soguk havadan dolayi sicanin teki arabanin altindan o motorun oldugu yere siginmis aksamdan sicakti ya...o yuzden ve motor calisinca da..kayis parcalamis...sabah sabah kiz saskindi benim de pek bir midem bulandiydi...sonra motoru yikatmaya goturdu...
Tamam susuyom!.

öykü dedi ki...

Kedıcım aman canım uzak olsun fareler..Bu arada :)) guzel haber dıyorum hayırlısı olsun canım benım

öykü dedi ki...

BIRAZ
Valla sonuna kadar okudum ..Okudum ama en sonunda ıyı kı yemegımı yemıstım dedım:))
Yememıs olsaydım kesın ac kalırdım.

stickman dedi ki...

zor hedef fare filmini izle :) bende farelerden tiskiniyorum ama bi yandan da çok sevimli buluyom. böyle afacan bi tipleri var :)

öykü dedi ki...

Stickman

Fareler sadece Tom &jerry de
ya da fılmlerde sevımlı
Ve hayatımızdan bunun dısında uzak olsunlar:)))

kardelen dedi ki...

ilginiçtir ama benim böcek dışında pek hayvan korkum yoktur farelerden hiç korkmam sadece bulundukları yaşadıkları ortamı düşününce pek yanına yaklaşmayı istemiyor insan. Biraz köpek korkum var ama onuda atlatıyorum galiba...

öykü dedi ki...

Elıfcım ben de kopeklere cok duskunum:)
Onlarsız dunyanın tatsız olacxagını dusunecek kadar