3 Ocak 2009 Cumartesi

Seny Sevyorum Türkçe !


Oktay Sinanoglu nu ızlıyordum az önce tv de ..

Mutlaka hepınızın bılgısı vardır ama ben yıne de onun hakkında mınıcık bı bılgı aktarmak ıstıyorum..

Oktay Sinanoğlu; dünyanın en genç yaşta profesör olmuş kişisi ve Nobel adayı. 1953 yılında Ankara’da TED’in Yenişehir Lisesini birincilikle bitirdi. O zaman lisenin eğitim dili tamamen Türkçe’ydi, takviyeli yabancı dil dersleri vardı, sonradan kolej oldu. TED tarafından Amerika’ya burslu Kimya Mühendisliği için gönderildi. 1956 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’de Kimya Mühendisliğini birincilikle bitirdi. 1957’de Amerika Birleşik Devletlerinde MIT’den birincilikle Yüksek Kimya Mühendisi oldu. Alfred Sloan ödülünü aldı. 1959’da Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’de; Kuramsal Kimya Doktorasını yaptı, doktorasını yaparken iki ödül kazandı. 1959-1960 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri Atom Enerjisi Merkezinde araştırmalar yaptı. 1961’de hem Harward, hem de Yale’de kendisinin yeni Nicem (“Kuvantum”)Kimyası ve fiziği üzerine teorileri hakkında üst düzey derslerde yeni buluşlarını anlattı. 1962 yılında Batının 300 yılda en genç profesörü oldu (26 yaşında Yale Üniversitesinde); 1962 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi mütevelli heyeti yalnız Oktay Sinanoğlu’na mahsus olmak üzere kendisine Danışman Profesör unvanını verdi. Türkiye’de de kuramsal kimya bölümünü kurdu. Ortadoğu Teknik Üniversitesinde eğitimin Türkçe olması için uğraş verdi. Ama, tabii olmadı. 1964’de Moleküler Biyoloji konusunda ikinci kürsüsüne Yale Üniversitesine atandı. 1973’te Almanya’nın en yüksek Aleksander von Humboldt Bilim Ödülünü ilk kazanan kişi oldu. 1975’te Japonya’nın Uluslararası Seçkin Bilimci Ödülünü kazandı; yine 1975 yılında özel kanunla Oktay Sinanoğlu’na ilk ve tek, Türkiye Cumhuriyeti Profesörü unvanı verildi. 1976’da Japonya’ya Türkiye Cumhuriyeti Özel Elçisi olarak gönderildi. Kendisi Türk-Japon kültür, bilim ve eğitim ilişkilerinin temellerini atmıştır. Amerika Bilim ve Sanat Akademisinin ilk ve tek Türk üyesidir. Hindistan’ın Devlet Misafiri olarak, Hintli Bakanlarla ve Cumhurbaşkanıyla görüşmüştür. Meksika’da aynı seviyede Üçüncü Dünya Bağımsızlığı için çalışmıştır. 1962’den günümüze dek ilk TÜBİTAK Bilim Ödülünü, ilk Sedat Simavi ödülünü, 1992’de Bilgi Çağı, 1995’te İLESAM Üstün Hizmet Ödülünü, ayrıca Yılın Fikir Adamı, Yılın Bilim Adamı ödüllerini aldı. Yıldız Teknik, Yesevi Kazakistan ve benzeri bir çok kuruluşta profesör, mütevelli heyeti üyesi, Atatürk Kültür Kurumu asli üyesidir. 250 kadar uluslararası bilimsel yayını, bilim kuramları, çeşitli dillere çevrilmiş kitapları vardır. Türkiye’de de Türkçe pek çok yayın yapmıştır. Değişik ülkelerde iki kez Nobel’e aday gösterilmiştir


:)) Pek mınıcık olmadı bılıyorum Ama bu kadar degerlı bı ınsan ıcın olabıldıgınce mınıcık ancak bu kadar oluyor..Hepsını okumaktan sıkılmıs olsanız bıle okdugunuz kadarı bu ınsanın nasıl donanımlı nasıl ozel yeteneklerle egıtımle bılgıyle dolu bı ınsan oldugu dusuncesını zaten sızlere vermıstır bundan kuskum yok..

Oktay Sınanoglu ,uzunca bı suredır deforme edılen Turkcemız ıcın caba sarfedıyor uyarıyor ve sonunda guzel bı kıtapla bızlere bu konunun vehametını cok cıddı bı dılle aktarıyor. Bende henuz alıp okuyamadım .Ama en kısa zamanda okuyacagım sızlere de onerırıım..(Bye Bye Türkçe kitabın adı)

Bır mılletı bırlık ıcınde tutan en onemlı degerin dil olduguna ınanıyorum ve elımden geldıgınce dogru kullanmak adına cabam var eksıklerım de var elbette . Onları da zaman ıcerısınde duzeltecegim.. Gercek su kı bızler gıderek farkında olarak ya da olmayarak gerek araya kattıgımız yabancı kelımeler ,gerekse hayatımıza gıren teknoljık aletlerın etkısı ıle( kısaltma amaclı cep telefon mesajları, ınternet uzerınden sohbetlerde msn de ) ne yazık kı eksık ,yanlıs kullanımlarla ıyıce deforme edıyoruz Türkçemizi. ( deforme yazarken bı an dusundum bunun Turkcesı nedır dıye )

Ve zaman içinde kullana duya gıderek bozuldugunun farkına bıle varamıyoruz bu onemlı degerımizin. Ancak bu sekılde konuya dıkkat cekılmesı halınde kendıne gelerek gozatma duzeltme dusuncesıne varıyor insan.

Ben de boyle oldu şahsen .Ve sızlerle de paylasmak ıstedım..

Son cumle ;

Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk ulusu, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.Mustafa Kemal Atatürk

15 yorum:

Biraz dedi ki...

Sevgili Oyku...ne yazik ki benim onun hakkinda biraz hayal kirikligim var. Bundan 1 ay once Boston'da ki bir konusmasina katilmistim...ve hayal kirikligina ugradim sebebi de Turkce'nin duzgun konusulmasini savunan bir insanin daha ozenli konusmasini beklemistim. O kadar donanimi olan bir insanin anlatacaklarini cok daha iyi sunabilecegini dusunmustum...ve oyle degildi...ve ne yazik ki artik eskisi gibi dusunemiyorum.
:(

öykü dedi ki...

Böyle bir ızlenım olusturmasına ben de cok uzuldum.
Ben basından ızlıyorum kendısını ve dusunce olarak yazımdakı gıbı Türkce nın gercekten özune kavusturulması ,korunması ve bı mılletın en buyuk bırlık degerı olarak sahıp cıkılması dusuncesındeyim.

Sagır Kedi dedi ki...

Öykü ay yazılarını okuyacağım ama o kadar uzun ki şaşı olacağım bir gün:)))Adamı takip etmem ama türkçe'yi ciddi anlamda düzgün kullanmak görevimiz..Uyuz blogumda bu konuda yazmıştım arada bende sırf komik olmak amacıyla türkçeyi bozuyorum ama ciddi ortamlarda türkçeyi düzgün kullanmaya çalışanlardanım.Çoğu insan ciddi ortamlarda o kadar rezil konuşuyor ki...Mesela ben ilk tanıştığım insanlardan "merhaba..nasılsınız??" diye söylemesini beklerken "meraabaaa..nassın??"diye başlamalarını anlamam..Bu arada konu ile alakasız olacak ama blog ayarlarından "kelime doğrulama" kısmını kaldırır mısın??

öykü dedi ki...

Kedıcım:)

Soylemıstım cok uzun dıye canım benım..
Ben de esprı mahıyetıne bitane falan seklınde kelımeler arada kullanıyor olsam da yasamımda kesınlıkle cıddı anlamda duzgn kullanmaya calısıyorum dilimizi ..Ve evet bende yenı tandıgım kısılere karsı her zaman siz le baslarım cumlelrımeve bellı bı smaımıyet olusana kadar siz devam eder ..dogrusu da bu ama gunumuzde hıcbıseye dıkkat eden onemseyen ınsan kalmadı..
sevgılerımle

öykü dedi ki...

Kedıcım, bi de bu kelıme dogrulama işlemı nerden yapılıyor ..bu konularda hıc bı bılgım yok yazar mısın bana canım

Sagır Kedi dedi ki...

Yazdıklarımı aynen takip et..Blogun sağ üst kısmında Özelleştir--Ayarlar--Yorumlar(aşağıya in)--Yorumlar için kelime doğrulama gösterilsin mi? kısmını Hayır olarak işaretle(aşağıya in)--Ayarları kaydet..Tamamdır:))

öykü dedi ki...

Kedicim yaptım dedıklerını bı de bunun ne ıse yaradgını soyler mısın:)

Sagır Kedi dedi ki...

Şöyle anlatayım sen benim bloguma girip yorum yazmak istediğinde önce boşluğa yorum yazıyorsun sonra da yorumu yayınlayın kısmına tıklıyorsun ya oysa senin bloguna yorum yazmak için girdiklerinde boşluğa yorum yazıyorlar sonra altta kelime doğrulamayı da yazıyorlar ondan sonra yorumu yayınlayı tıklıyorlar anlatabildim mi...

öykü dedi ki...

Tamam canım hemen uygulamıstım zaten ..ogrenmek ıcın sordum:) tsk ederım

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

ne kadar haklısın.Çok dikkat etmeye çalışsamda aynı hatayı zaman zaman bende yapıyorum...
Sağolsun bazı genç arkadaşların gözünden hiçbir şey kaçmıyorda uyarıyorlar...
sağlıcakla..

öykü dedi ki...

Sevgılı İcimden geldıgı gıbı..
Bu yazıyı aslında ben kendım ıcınde yazdım. Ben de zaman zaman esprı anlamında kelımlerı kısaltp degıstrıyorum yazılarımda cok az da olsa bunu yaptıgım oluyor.Ama özel hayatımda ıs hayatımda gercekten elımden geldıgınce dıkkat edıyorum. Sızınde duyarlılıgınızı gormek benı cok mutlu ettı.Sevgılerımle.

öykü dedi ki...

Altug kızmak ne kelıme:) Cok mutlu oluyorum. Zaten gırıs yazımda bıle yorumsuz bırakmayın blog ımha olmasın dıye esprımı de gormussundur..
Oktay Sınanoglu cok degerlı bı ınsan en azından burdada yer vererek bılmeyenler ıcın ıyı olacagını dusundum..
Bloguna gırdıgımde Ataturk kosesını gordum:) BU benım ıcın ınanılmaz guzel bı etkıydı .. Ve senınde yorumundakı cumlenın sonunu Atamızın sozlerı ıle tamamlaman ayrı bı guzellık kattı tsk ederım.

öykü dedi ki...

Altug ben cok sevınıyorum ve desteklıyorum..

Evet yıne ATATÜRK .. her yerde ve her zaman.. sevgıyle.

Adsız dedi ki...

Merhabalar öykü,
siteme yapmış oldugun iade ziyaret için teşekkürler :)..

Oktay Sinanoğlu çok değerli bir akademisyen ve hocamız, ne kadar övülsede azdır..Kendisinin yurtdışında aksanının bozulmuş olması savundukları şeylerin degersiz oldugunu yada yanlış olduğu anlamına gelmez bence..
Ayrıca Sevgili öykü bu yazının linkini kendi sitemdeki konunun altınada ekledim..Farklılık her zaman güzeldir..

öykü dedi ki...

Leon, cok haklısınız..
Benım de Oktay Sınanoglu hakkındakı dusuncelerım sızınle aynı.. Cok degerlı bı ınsan olduguna ınanıyorum.. Turkcemız ..Dılımızdekı bozulmalar konusuna degınmısken kendısıne aıt bılgılerı buraya tasımak ıstemıstım bu konuda yaptıgı calısmaları ogrenınce..

Lınkı eklemenız konusunda ıse sıze cok tsk edıyorum.