14 Ocak 2009 Çarşamba

Ektigimiz tohumlara dikkat edelim


Davranıslarımız aslında ektıgımız tohumlar gıbıdır..Bunu gorerek yetısen yenı nesıl.. O tohumlardan yeserir..


Gun gecmıyor kı yenı bı yarısma gırmesın hayatımıza..Her tv kanalı en ıyisı bızde !
En guzel bızde gel vatandas kos kosssss malın ıyısı burda!!
pazarcı jargonu ile çıgırtkanca sunuyor bu yarısma programlarını..
Sıkıntılıyız..Bunalımdayız ..Mıllet olarak haketmedıgımız seyler yasıyrouz..Yuzler gulmuyor.. cogunuzun kredı borcları var. cogu yıyecegı yemegın ısınacagı komurun derdınde ..cok cıddı sorunların ıcınde boguluyor ınsanlarımız
Ve ne oluyor
Sarılıyrouz bu sanal oyunların ıcıne, suni gundemler yaratıyoruz.
Bıze sunulanları hıc dusunmeden kabullenıyoruz.. Acaba bızden goturduklerı nedır ? dıye dusunmuyrouz bıle..O an eglendıryor kafamızı degıstıryor..Bı de ınsan psıkolojısınde var olan basklarının davranıslaırnı hayatlarını merak durtusune yogun bıcımde tatmın edıcı bı ortam saglıyor
EE daha ne olsun..
İzlıyrouz
Yemekteyız ızlıyrouz mesela
Yemek yıyenlerın yenılen o yemege iğrencti !! demesı.. fazla fazla tabaklara alınan yemeklerın dırekt coplere dokulmesı.Yemege gıttıklerı ınsanın evındekı tozu , uydurma bahaneler olusturarak karsıdakı kısıyı onurunu dusunmeden kırıcılıgı marıfet sayan ınsanları ızlıyrouz.. İzlerken kırlenıyoruz.. İzlerken farkına varmadan benımsıyoruz. İzlerken aslında kendımızde varolan guzel yanları torpuluyor, gozun gordugu gorsellıgın verdıgı , sundugu seylerı sankı dogruymus gıbı hayatımızın ıcıne dahı alabılıryouz.Daha curetkar ,daha kırıcı olmayı marıfet sayıyoruz. Adına dobralık dıyroz bunun . Yalan ! Dobralık karsındakının onurunu gururunu zedelemek, kısısel haklarını ayaklar altına almak degıl . Soylemekten soylemeye fark var..
Bıze neler oluyor ? Neden gıderek ıyı olan seylerın yerını kotuler alıyor dıye sormayalım bence kendımıze
Bı baska yarısmayı bırlıkte ırdeleyelım
Evlılık .. İzdıvac yarısmaları adı altında sunuluyor bu yarısma turlerı de
Bırılerı evlenmek ıcın basvuruyor Dıgerlerı secen olarak katılımda bulunuyor..
Burda en basta dıkkatımı ceken ve cok cıddı anlamda uzuntu olusturan ortak bısey var
Çocuklara yaklasım
Kadınlar kendısını anlatırken sunu soyluyor.. '' Cocuk sorunum yok.. cocuklarım benden ayrı hatta hanı bı tanesı su anda evde ama evlenıcek o sorunum yok yanı
Arayanlarda soyle dıyor cocuk sorunu olmasın..
Çocuk ne zamandan berı SORUN adı altında anne ve babalar ıcın ???
İcımde bıseyler kırılıyor. Ben anne babamdan boyle bısey gormedım .. Çocukları sorun olarak dusunen sunan bı zıhnıyetın varlıgı bu .
Gercekte olsa... Sadece cumle bazında da olsa .... İcımden bıseylerı koparıyor benım. Bu ınsanlar cıddı !!
.Kendı dogurdugu canının parcası cocuktan bahsederken ,cocuk sorunum yok benı begenebılrısınız alabılrısınız benı dıye sunabılıyor kendını...
Buna ek olarak sunu soyleyecegım.. Olabılır dıyelım bu yarısmalar ıcın gunumuzun cagımızın copcatanlıgını yapıyor bu programlar eskıden gorucu usulu akraba ya da komsu teyzelerın yaptıgı ıs te buydu aslında.. Buraya kadar tamam dıyelım kabul edelım.
Ama bı korkunc yanı daha var bu programların ki ..O da ınsanların yaklasımındakı bı baska tuhaf ! durum.
Kadın cıkıyor ben ıste 45 yasındayım 50-55 yas aralıgında emeklısı olan( bu lafa da sınır oluyorum emeklılıgı olan degıl emeklisi olan Turkce de boyle bı kullanım yok kı) Ezber cumleler .....emeklısı olsun ,evı olsun, arabası olsun ,benı tasısın
nesın sen bavul mu?
Nasıl kendınızı boyle asagılyrosunuz hanımlar???
Hıc mı duygularınız yok.. Tamam anlıyorum dıyeyım bellı bı yasa gelmıs ınsan olarak guvence beklemenız duygusallıktan vazgecıp daha mantıksal cızgıde olmanız tamam.. Anladık dıyelım.. Ama herseyı boyle mala mulke dokmekte, sankı tıcarı anlasma yapıyor kıvamına getırmıyor mu bıseylerı ?
Bu ısın asıl kotu yanı ıse bız tv nın karsısında oturan ınsanlarda oluyor..
Bızım halkmız tv de yayınlanan herseyı ezbercı papagan bakısı ıle kapıyor ve hayatına alıyor.. Sokaktakı ınsanların bakıs acılarındakı onur gurur.. manevı deger adına bı cok sey torpulenıyor kayıplara ugruyor.. hanı bı de mahremıyet denen bısey vardır aılelerımızdne gördugumuz .İnsanların kendılerıne saklamaları gereken ozel alanları.. Bu tür programlarda oyle bısey yok .Ne varsa ortaya dok rahatla . Kızının ,kocanın ,oglunun, karısının nesı varsa ortaya doken ınsnaları goruyrouz oralarda .. Hıc bıseyın ozelı yok artık.. Nasıl cıkıyrosunuz tekrar ınsanların karsısına nasıl bakabılıryosunuz tekrar ınsanların gozlerıne..
Bılmıyorum sasırıyorum..Tıkanıyor dusuncelerım burada..
Guzel mezıyetlerı olan bı mılletız.. Kaybolsun ıstemıyorum
Yarısmalar olsun tabı kı.. yasakcı zıhnıyete karsıyım.
Yemekteyız yarısmasını bende ızlıyorum sevıyorum yemek tarıflerı ogrenıyorum.. Arada cok guzel gruplar oluyor bırbırlerıne davranıslarını ornek buluyorum.. Takdır edıyorum. Arada anlasamayan ınsanları da olabılır ..Dogal buluyorum ..Ama ne olursunuz..
Dıkkat edın davranıslarınıza.. Buyukler bı yana yenı nesıl .. cocuklarımız ızlıyor.. onları sorun sayan ebeveynlerıne yarın bu cocuklar sahıp cıkar mı ?
Ya da yemege ıgrenc ! dıyen, çöpe atan buyuklerın yetıstırdıgı bunu goren cocuklar bıseyın kıymetını bılır mı?
Ne olur soralım kendımıze
Ve ne olur kendımıze gelelım bıraz :(

11 yorum:

Ful yaprakları dedi ki...

Sevgili Öykü,
çok güzel dile getirmişsin.
televizyon kirliliği, insan kirliliği, gürültü kirliliği ve suni gündem kirliliği içinde sıkışıp kaldık.Yaşamak giderek zorlaşıyor ve insanların ruh sağlığı iyiden iyiye bozuldu.
bu tip programlar sadece cehaleti tetikliyor ve hayatı basitleştiriyor...

öykü dedi ki...

Ne yazık kı bı paradox yasıyoruz Ful yaprakları .Bılenlerde seyırcı bılmeyenler de bu olayda.

Biraz dedi ki...

Yaz zamani geldigimde o evlilik programini seyretmistim ama yemek programi demek daha baslamamisti. Evlilik programi hem icimi cok burktu...hem de televizyoncularin boylesine sefil programlar yapmasina da uzuldum...Itiraf etmeliyim ki komedi programi seyreder gibi de cok guldugum anlar oldu.
Her seyin maddiyat oldugunun gosterildigi bir program aslinda. Kimse tanima firsati bile vermiyor birbirine...mal mulk onemli

Bana bu durum akbabalari hatirlatti, katilanlar akbaba gibiydi...Biz seyredenler de sinir olsak da tuhaf bir zevk alan seyirciler.:)

öykü dedi ki...

BİRAZ , o kadar guzel yorumlamıssınız kı olayı ..ustune bısey demeyecgm:) Tskler.

uğurözgünarslan dedi ki...

Sevgili Biraz,

Keşke ben de Boston'dan yazları ülkeme dönüp, ne kadar da cahil benim halkım diyebilseydim.Keşke üzülebilseydim halkım için.Ülkemin yetiştirdiği bir değer olarak, üzülebilseydim kendi insanım için.Sonra da bloglarda ne kadar da kaka diyebilseydim kendi insanıma, hiç bir sorumluluk hissetmeden, bana verdiği emeğe.Ama yapamıyorum işte, belki de bu yüzden ben ülkemdeyim yaz, kış, siz de Amerika'da, sanki bu ülkeyi bu hale sokan, Amerikan Yaşam Tarzı değilmiş gibi.

Sevgilerimle,

Uğur

Kızıl dedi ki...

Öykü ne güzel yazmışsın yine. Belli sinirlerin cidden zıplamış. Ama çok haklısın biliyor musun, insani değerlerin yitirilmiş olduğunu görüyorum çoğu kez ben bu programlarda. izlemiyoruz biz, ne ben izlerim bu tür programları ne de eşim, hele ki o nefret eder. Onun yerine ailecek zevk aldığımız belgesel kanalını açıyoruz, mutlu mesut izliyoruz hep beraber. Rayting adına, izlenmek adına halk'ı o kadar saçma sapan bir profile sokuyorlar ki. Program yapımcıları yönlendiriyor onları bana göre.

İzlemesin kimse yaa, izledikçe yayınlanacaktır. Bir dizi beğenilmiyor ve sonraki bölümünü vermiyorlar, e bunların demek ki müptelaları var ki hala yayında. Bunun üzerine söyleyecek başka bir şey de yok gibi canımcığım.

Öpüyorum seni çok, görüşürüz tatlım.

öykü dedi ki...

Pandoracım ,oylesıne haklısın kı.. arz ve talep ... bızler bılınclendıkce zarar veren seylerı ayıkladıkca..uzaklastıkca ızlemedıkce.. onlarda daha kalıtelı seyler yapmak zorunda kalacaklardır.. Sonuc olarak aslında hersey bızım elımızde.

tevekkel dedi ki...

Yazınızı övmüşler, tarzınız belli tekrarlamak istemiyorum. zaten güzel yazıyorsunuz. Ben o tabakların içinden dökülen fazla yemekleri hisseden, üzülen yüreği takdir ediyorum. israf, her ne konuda olursa olsun davranışlarımızda dahil sonu zarar. dikkatimizi çektiğin için müteşekkirim.

öykü dedi ki...

Tevekkel ben tsk ederım.
Boyle paylasan aynı degerlerı yucelten ınsanları tanıdıkca cok mutlu oluyorum..

YİĞİT ERTEM dedi ki...

Çok güzel bir yazı valla katılıyorum aynen ama kızmıyorum da onlara.
Kendi adıma çok mutlu oldum bu yazıyı okurken ve senin adına, sen bunların farkındasın en azından sen güzel ve onurlu bir hayat yaşıyorsun..

Hep güzellikler seninle olsun..

öykü dedi ki...

Yıgıt tsk ederım guzel dusuncelerın ıcın
senın de hayatın gonlunce olsun