24 Şubat 2009 Salı

güzel olmak

Makyaj biz kadınların vazgecılmezı..En sevmeyenlerın bıle bı göz kalemı bı ruju mutlaka vardır.. Dogru secılen renklerle dogru uygulama, varolan guzellıklerın altı cızer ..Ve her kadının ıcınde varolan guzel gorunme ıstegıne zemin hazırlar..
Ancak tüm kadınların dogru makyaj yaptıgı soylenemez..Hatta cogu kadının ..

Makyajı sadece renklenme olarak aldıkları ıcın yuzlerıne bol bulamac savaş boyalarını surerek cıkanlarımız da oldukca fazladır..Dogru uygulanmıs bı makyaj o kadına katkıda bulunacagı gıbı yanlıs uygulanan bı makyaj da tam tersıne gercekten cok yanlıs golgelendırmeler ve yuze tenın rengıne gıtmeyen renklerle facıa goruntulere yol acabılır..Cocuklugumuzdan bu yana hepımızın annelerımızın makyaj malzemelerıne olan merakımız hepımız tarafından bılınen bı gercek.. Pekı ama kız cocuklarının bu olayın ıcınde ne kadar yerı olmalı ya da hıc yerı olmamalı mı ?
Bakın Ingıltere de yasanan bu olayı hep bırlıkte bı okuyalım

İngiltere bu küçük kızı konuşuyor. Saşa Bennington, henüz 11 yaşında ve ilk takma kirpiklerini 8 yaşında taktı. Makyaj malzemesi masrafı ayda 300 sterline (yaklaşık 600 YTL) ulaştı. Makyaj çantası yanında olmadan bir yere gitmiyor. Düzenli olarak manikür, pedikür yaptırıyor. Çocuk mağazalarından giyinmiyor ve tavırlarıyla şaşırtıyor. "Büyümüş de küçülmüş" değil, gerçekten bir yetişkin kadın gibi yürüyor, oyundan hoşlanmıyor. Peki ya ailesi? Onu bu duruma getiren zaten annesi. 31 yaşındaki annesi Jayne Bennington, kızını "Annesinin Lolitası" diye seviyor. Onu aslında bir Barbie bebeğe çevirmeye çalıştığını gururla anlatıyor. Jayne Bennington aslında tek değil. O, dünyada giderek yayılan bu garip ve aynı zamanda ürkütücü akımın temsilcilerinden sadece birisi. Küçük kızlarına, çocukluğu yaşatmamanın ne denli bir acımasızlık olduğunun farkında bile olmayan bu anneler çoğalıyor. Örnekleri Türkiye'de de görülüyor. Küçücük kızlarını reklam yıldızı, dizi oyuncusu yapmak için onları elemeden elemeye, provadan provaya götüren anneler hiç de az değil. Çocuk psikolojisi uzmanları ise uyarıyor: Bu tarz yetiştirilmek, çocukların psikolojisi üzerinde yıkım yaratıyor. Çocukluğunu yaşayamayan, yetişkin gibi büyütülen kız çocuklarının ruhsal sağlığı tehlikede.

Bana kalırsa her sey yasında guzel.. Zamanı gelmeden uygulanan bu tur seyler o kucuk kızların psıkolojısınde gerıye donusu olmayan tahrıbatlar acacaktır..Bı cok cocuk goruyorum sagda solda.. Sevımlı mınık kızlar ellerı ojelı.. Yaşları daha 2-3 ... Oysa bu yapılmamalı.. O tur malzemelerın ıcındekı zarar bır yana ..Isın kolayına kacmamalı anne babalar oturup anlatmalı yası gelınce ıstedıgı seyı kullanabilecegını ama sımdı yasının uygun olmadıgı ona ogretılmelı..

Bır de 15 yas grubu kızlarımız var .Onlara da cok acıyarak bakıyorum .Bu kızlarımız kaynak postiş hatta daha o yasta boyalara yenık dusurduklerı saçları , aşırı frapan makyajları, hatta hatta daha 20 lere varmadan yuzumde mımık cızgısı oldu dıye kaşlarının arasına yaptırdıkları botoxları..elmacık kemıklerım daha cıkık dursun dıye yanaklarına enjekte ettırdıklerı dolgu malzemelerı ıle..

yaşlarını yasayamıyorlar..Yasayamadıkları gıbı cıltlerınde saclarında ve yureklerınde buyuk tahrıbatları anlayamıyrolar..Buyuklere cok iş dusuyor bence.

17 yorum:

Ful yaprakları dedi ki...

kesinlikle aşırı makyaja karşıyım.yüzü renklendirmek, iyi görünmek için naturel bir makyaj olmalı, minik kızlaırn elinde ojeler, 14lük kızların saçlarında boyalar, 25'lik kadınların yüzlerinde botoks duduklarında silikonlar...
malesef yapaylıktam öteye gitmiyor, iğreti duruyor.

öykü dedi ki...

Sadelık hafıf dokunuslarla saglanan rotuslarla cok guzel sonuclara donusebılır..
Bunu cok ıyı ayarlamak lazım..

guguk kuşu dedi ki...

İnanamıorum küçük yaşlarda böyle şeylere başlanmasına. Günah ayıp meselesi değil bu, kuklalara dönüşüyorlar, ibiş gibi oluyorlar. Şİmdi bunları yapıyorlarsa, yarın ki talepleri ne olacak. Çocuk çocuk bakan gözeri özledim, etraf oyu küçük kokoşlarla dolu (2 kızı olan biri olarak, etrafımdakileri gözlemleyebiliyorum).
Gelelim büyük kokoşlara, onlar ayrı bi komik. Kirpikler yelpaze gibi, saçlar yapay bir renk, doğal parlaklığını tamamen yirimiş.....
Yahu güzel olalım derken, komikleşiyormuyuz acaba.
Bence en önemli olan bakımlı bir cilt, bakmlı sağlıklı saçlar durum böyleyken bir rimel bir parlatıcı ile muhteşem olunabilir.

kardelen dedi ki...

Ben bu kız annelerine şaşıyorum. Daha 5 bile yaşamamış kızların dudaklarında ruj gözlerinde far . Şaşırıp kalıyorum daha bir dur diyorum bu kız onbeşinde ne yapacak. Ben de makyajdan hiç hoşlanmayan biri olarak gerçekten çok tepkiliyim bu tarz durumlara.. Annelere özel eğitim verilmeli galiba bu konuda. Sevgili öykü yine önemil bir konu açmışsın umarım verdiğin bu önemli mesaj alınmıştır sevgilerimle...

öykü dedi ki...

bence her donemın trendı olan tek sey sadelık ve mınık rotuslar:)
sevgılı Guguk kusu katılıyorum soyledıklerıne

öykü dedi ki...

Elıfcım aslında bu konu hepımızın hayatından cevresınden bı konu..gorduklerımız yasadıklarımızdan ve aslında ustunde konusulacak cok açılımları da var.

Pilli-Cadi dedi ki...

öykü cok haklisin. bazi kadinlar makyaj yapmayi boya küpüne yüzünü sokup cikarmak saniyorlar. kendine yakisani bulmak lazim. mesela ben fazla makyaj yapamam daha dogrusu yüzüm makyaj tutmuyor sanki:D far sürsem bir saate ucuyor filan. o yüzden ben sadece bazen gözümün altina kapatici (gözalti morluklarima bi türlü care bulamadim:() sürüyorum bi de yesil far sürüyorum alt kirpiklerime gözlerim ela oldugu icin. cok nadir de fondöten kullaniyorum. ben hala fondöten kapatici gibi seyler kullanmaya korkuyorum. zaten böyle bebek gibi bir cildim yok:) daha da kötü olsun istemiyorum.

kücük kizlara oje sürmeye karsi degilim, cünkü eger bir cocugun birseyi yapmasi fazlaca engellenirse onun belli bir yasa geldiginde patlayacagini ve bu sefer herseyi abartacagini düsünüyorum.
cünkü genelde böyledir bu tarz seyler. mesela makyaj yapmasinin onun cildine zarar verecegi filan anlatilabilir ama bir noktada serbest alan birakilmasi gerekir aradaki dengeyi kurabilmek adina. o yüzden oje sürmenin zararli oldugunu düsünmüyorum. tam tersi
süs-püs konusunda aradaki cizgiyi korumasinda yararli olabilecegi kanisindayim. "makyaj yapamam, henüz kücügüm ama arada oje sürebilirim" gibi...

14-15 yasindaki kizlara ise hic deginemiyorum zira 13 yasindaki kuzenimle ilgili her duydugumda agzim acik kaliyor:) Büyük söylememek adina bir sey demiyorum bu konuda:D

Ne cok yazdim yaa basini sisirdim ehehe:D

babegazelle dedi ki...

ya inanılmaz kuzenim ilkokula gidio sınıflarında bi kız var balyaj mı attırmalar ararsın makyaj mıyapmalar ararsın anası da sesini çıkarmıo çocuk bu özenir hepimiz kurcaladık annemizin makyaj malzemelerini ama totomuza şaplağı yedik karıştırmadık bi daha anneye düşüo iş anneye ulan ben kirpi gibi kaşlarımı anca lisede aldırdım be heheheh

öykü dedi ki...

Tatlı Cadım o kadar guzel yazmıssın kı.. Ve o kadar guzel onerıler de getırmıssın kı konuya.. destekleyıcı olmus yazım ıcın .
acık kalan noktaları doldurmussun pekıstırmıs yazıyı..
cok sevındım
ve cok tsk ederım canım sana..
opuorum seker yanaklarından:)

öykü dedi ki...

babegazelle
bılıyor musun ben boyle cok kucuk yasta o kaşlarını ıncecık alan kızlara gıcık oluıyorum:) cunku hem o cocuıksu masum hallerı gıdıyor
hem de o kaşlar küsüp bı daha kesınlıkle o guzelım dogal halıne kavusmuyor
sen en ıyısını yapmıssın kucuk yaslardakı abartı hersey aslında o cocuga yapılan yanlıs oluyor.

Melih dedi ki...

bak lafıma geldin. makyajla ilgili şeyler yaz demiştim. her ne kadar alakalı olmasada en azından iyi bir başlangıç :)

Adsız dedi ki...

aslında bu tür şeyler milletlerin kültürüyle de ilgili.. ürdün, umman, yemen gibi arap ülkelerinde küçük çocukların da el ve ayaklarına kınayla desenler yapılıyor, gözlerine sürme çekiliyor.. hatta bazen erkek bebeklere bile.. ama onlar doğal kozmetikler.. hindistanda da benzer bir kültür var.. ingilizlerin tarzı ise aslında sadedir, kadınları bizimkilere göre çok daha az makyaj yapar.. ama onlar da değişiyor belki, bu anne kızın onlardan çıkması çok dikkat çekici bir örnek olmuş.. doğal olmayan hiçbirşey güzel olmuyor..
aşırı süs, makyaj bir de görgüsüzce olunca çekilir bişey değil.. çocuklarda ise hem psikolojik hem fizyolojik olarak çok zararlı olduğu kesin.. Jayne Bennington gibi annelerin böyle yapmasına her ülkede engel olunmalı..

öykü dedi ki...

Sevgılı Verago
ürdün, umman, yemen gibi arap ülkelerinde küçük çocukların da el ve ayaklarına kınayla desenler yapılıyor, gözlerine sürme çekiliyor.. hatta bazen erkek bebeklere bile.. ama onlar doğal kozmetikler.. hindistanda da benzer bir kültür var.
Bu konuda soyleyecek soz yok..


Ama senın de dedıgın gıbı kımysal kozmetıklerın buyuklere bıle olumsuz etkısı varken cocuklarda uygulanması onlara cıddı bı haksızlık kotuluktur

Haydins dedi ki...

Ya Turkiye'de cocuk gibi cocuklar coktur ama Moskova'da 10-15 yasindaki kizlar topuklu ayakkabiyla geziyor..Kokos cantalar ,yazin ellerinde bira siseleri ,sigaralar..

öykü dedi ki...

Cocuk cocuk gıbı yasamalı uzucu aslında..

beenmaya dedi ki...

herşey tadında ve zamanında yapıldığında güzel gerçekten de...

öykü dedi ki...

Evet yasında ve zamanında guzel hersey...