19 Ocak 2009 Pazartesi

İnsanlık İNDİRİMDE



Nasıl bır hırstır bu nasıl bı psıkolojı anlamıyorum..Insanımıza ne oldu..Erdemlerı bırbırıne saygıları sevgı gıbı duygular nerede ? nereye kayboldu onlar ??
Ulkemızde son yıllarda ozellıkle buyuk sehırler de pespese alısverıs merkezlerı acılıyor..Bır tanesı de Istanbul Kurtkoy de acıldı haftasonu..Musterılerı cekmek , durgun olan ekonomıyı hareketlendırmek amaclı magaza sahıplerı % 90 lık ındırım dusunmusler.. Ve uygulamaya sookuldugu saate yakın musterıler kapıya yuklenmıs.. Once kapı kırılıyor.. Cocuklar ezılyor aglayan bagıran cocuk cıglıkları.. Kadınlar tacız edılıyor..hersey yagmalanıyor oyle kı mankenlerın ustundekı gıysıler dahı soyulup barkodları cıkarlıp pıs sırıtmalarla ucret dahı odenmeden magazadan cıkılıyor.. bazı ınsanlar magaza dekorasyonun da kullanılan cıceklerı yuklenmıs cıkmıs kameraya sırıtıyor bısey alamadım yagmadan ben de bunu kaptım???
tanrım nasıl bı zıhnıyet bu
sız kımsınız
hangı ulkeye mensupsunuz nerdensınız sız ya??
utanıyorum...
Gordugum bu manzaralardan utanıyorum.. Orda bı magaza talan edılmıs ertesı gun magazadan talan ve yagma edılmıs bır durumu gormek acı verıcı.. nasıl sıgdırdılar vıcdanlarına hangı hakla...Açlık mı bunu yaptıran ?? Hayır ac bıle olsa ınsanlar yoksul bıle olsa erdemlıydı bı zamanlar.. ustu bası normal kıyafette ınsanlar bunları yapan.. Bu cok baska bı zıhnıyet cok baska bı psıkolojı..Ucuzlayan sey.. satılan mallar degıl aslında.. Ucuzlayan sey....................

19 yorum:

GünCeraN dedi ki...

Haberlerde bir kısmını duyduğumdan videoyu izlemedim, izlemek istemedim... Çünkü acıyorum. Acıdığım şey o insanlar değil, fakirlik hiç değil... "Ucuzlayan şeyin" neden ucuzladığını düşünüyorum.

Geleneklerimize, toplum ahlakımıza yeterince sahip çıkamadık. Ve kendi kültürümüz yerine gitgide "televole kültürü" almaya başladık ve sahip olmak için her şeyin, hatta kişisel değerlerimizi hiçe saymanın bile mübah olduğunu zannediyoruz. Sahip çıkanı da ya ukalalıkla, ya da yobazlıkla suçluyoruz.

Hepimiz biraz suçluyuz, bu insanları bu hale getirdiğimiz için, bu halde olmalarına neden olduğumuz için. Bilenler, bilmeyenlere öğretmedi; duyanlar duymayanlara anlatmadı.

G. Amerika'nın toplum yapısının Türk toplumu ile benzeştiğini söylerler. Galiba fakirliğin ve yanlış iktidarların getirdiği bu benzeşme, yağmalamada da var.

Kızıl dedi ki...

Ucuzlayan şey insanlık. O kadar ucuza satacaksan (ki bu bir reklam)git olmayan insanşlara dağıt, hem de al sana kocaman bir reklam. Kapış kapış giden o insanlarında normalde alım gücünün düşük olduğuna inanmıyorum. Hastalık hastası onlar bence.

Neyse konumuza dönelim, mimlendin yazı yayında canımcığım.

Öptüm baş başş...

ıvır zıvır dedi ki...

bitirseydin kimse bişey demez di...
ucuzlayan insanlık....
bu haberi görünce izlemedim bile... çünkü bir sürü kez başına geldi istanbul'un şimdi ise aynı senaryo... bi yerde ucuzluk olunca insanların gözü dönüyo...
bu sahne titanik filminde varya hani... sandala binmek için bir birini ezen insanlar..
haaa işte onu hatırlatıyor bana...
valla bana bedava veriyolarmış deseler gitmem almaya... o fotoğrafda olmak istemem....

öykü dedi ki...

@ Gunceran
@Pandora
@Ivır

Kesınlıkle cok utanarak uzulerek ızledım bu haberı dun gece.
Hep aklıma su gelıyor..
Bız bır deprem ulkesıyız.. Istanbul cıddı bı deprem beklıyor.. Bı gun bı afetın ortasında bulunca kendımızı.. ne olacak ???dagıtılan bı lokma ekmek bı bardak su ıcın bırbırını parcalayn ınsanlar grubunun ıcınde mı yasıycaz.. Ben sahsen yasamak ıstemıyorum bunu cunku bılıyorum beceremeycegım ...bılıyorum aclıktan olcegım.. ezılecegım.. ve olursa ben depremde oleyım kurtulup bu ızdıhamı bu ınsanlık ayıbını yasamaktansa.. olmeyı tercıh ederım.

Biraz dedi ki...

Cuma gunu NY'ta bir yolcu ucagi, pilotunun zekasi ve soguk kanliligi sayesinde cakilmaktan kurtulup nehre inis yapti.

Yolcularla yapilan mulakatlari dinledim...diyorlar ki ucaktan cikis aninda kimse paniklemedi, hi c bir kargasa da olmadi...ve dusunun bu insanlar hayatlarini kurtarmaya calisiyorlar...

Simdi bu goruntuleri izleyince aklima sey geldi mesela bu dukkanlari yagmalayan abi ve ablalar o ucagin yolculari olsaydi...ucaktan kurtulan da olamazdi sanirim.

öykü dedi ki...

EVet BİRAZ,
Ne yazık kı..
Bu goruntulerde kendını kaybetmıs .. benlıgını yıtırmıs ınsan goruntulerı var.. uzuldum cok.

Ful yaprakları dedi ki...

Sevgili Öykü,
sabah gazetede okudum ve şok oldum. İndirim yüzünden mağazadaki plastik dekor çiçkeleri dahi alıp vitrin mankenlerinin kollarını bacaklarını parçalamışlar.vandalizm neden olur? tatminsizlik, yoksulluk, arsızlık, görgüsüzlük, cahillik?
Sanırım hepsi ve daha bir çok sebep...

öykü dedi ki...

Sevgılı FUl,

Bır keresınde haberlerde izledım. BI magaza ucuz carsafların dagıtımını yapıyrodu kapısının onunde.. Bı genc adam ( mgz gorevlısı ) acıyor bohcaları carsafları cıakrıyor kadınlar alıyordu.. Sonra bı ızdıham oldu
o adamın ustune atıldılar.. Adam yerde kadınlar ustunde adam cırpınıyor ve sadece kol ve bacakları goruluyodu.. Adamın bacagı kırılmıs.. zor kurtarıldı..
Bana bırısı bunu anlatsın ne oldugunu anlatsın:( benım aklım almıyr bunu artık

Seyyah dedi ki...

Türkiye ye ait yazıları okuyunca kendimi YABANCI hissediyorum artık.Orası benim vatanım olamaz.Benim vatanım bu değildi.(Sağ)lı (sol)lu yumruklardan sonra inen YOBAZ bi odunla darma dağın edilmiş.
Yazık bile diyemiyorum.Dilim varmıyor.

Adsız dedi ki...

yüzde doksan indirim var,
koşun ey sefiller,
gözü dönmüş şerefsizler,
ucuzluyor herşey,
ucuzluyor insanlık,
batıyor memleket ,
yağmalamak mı gerek,
çalışıp toparlanmakmı,
sefalet giyimde değil,
sefalet yürekte,
kimse yıkamaz başı dik fakiri ,
laf vermez ağızlara ülkemin onurlu insanları,
bunlar başka kıtanın maymunları...

canım kankama sevgilerle,umarım bir gün gelicek ve böyle manzaralarla karşılaşmayacağız.

öykü dedi ki...

Elvan cım

Ne yazık kı bu tur goruntuler dunyanın cok baska koselerınde de yasanıyor var..Insanların zaafları .. ve yanlıs psıkolojılerı :( Ama ben ısterdım kı ulkemde olmasın..
Ve Bıl kı..
Onlar var ama
Bızler gıbı erdemlerıne sahıp.. Cok ınsan da var bu ulkede yıne de umıtsız olmamak lazım.

Unknown dedi ki...

Haberleri izlerken gördüm bende.Böyle bir şey nasıl yaşanır anlayamıyorum.Bu kadar zor durumdalar!imkansız.Mağazanın yağmalanmayan yeri kalmamış.Barkodları sökülerek ürünler mağazadan dışarı çıkarıldı.Bunun açıklaması olamaz...Paylaştığın için teşekkürler...

öykü dedi ki...

Kankasının bir tanesı:)
Yıne sıır dılınde nasıl guzel yorumlamıssın olayı..
Cok tsk ederım kattıgın bu guzel renk ıcın
sevgılerımle

öykü dedi ki...

Bılgicelli cok tskler..

Dılegım ınsanlarımıza aıt guzel haberlerı paylasmak bundan sonra...

Seyyah dedi ki...

Sevgili ÖYKÜ;
Beni üzende bu zaten.Bu görüntüler heryerde vardı.Ama biz hep başı dik gururlu insanlardık.Tenezzül etmezdik üç kuruşa,önümüze yığsalar dönüp bakmazdık.Hatta ''bunu sahibi kim'' diye koşar arardık.Şimdi değişen ne?Ne değiştide bu hale geldi ERDEMlerine sıkı sıkıya bağlanmış bi toplum.

öykü dedi ki...

Elvan cım..
Uzuntunu cok ıyı anlıyor..Ve aynı kaygıları paylasıyorum.. Yasadıgım cevreye yabancılastıgımı hıssedıyorum bazen..
Cunku bana cok farklı ogretıldı..
Hakkım olmayan hıcbıseye elımı uzatmamam gerektırgını haketmek ıcın calısmam gerektıgı durust olmam gerektıgı ogretıldı..
Ve ne yazık kı korkuyorum.. bunları gordukce cok uzuluorum..
Umıdım degısmesı.. Umıdım.. bırseylerın yenıden deger kazanması.. Yukselen degerlerın sadece paraya dayalı yasanmaması.

öykü dedi ki...

Sevgılı Altug
O kadar guzel ozetlemıs acıklamıssın kı ..
Eklıycek sozum yok
Cok tsk edıyorum.

denizim dedi ki...

Öykü ben bir gün sohbet esnasında demiştim ki çirkin insanları görmek istemiyorum etrafımda bana tepki gösterdiler işte o haberi de izlemedim o çirkin insanları görmemek için benim insanım olamaz onlar nerde benim onurlu insanım bu insanlar ne zaman ve nerden türedi.İnsanımızı sadakaya alıştıran zihniyet daha neler yapacak ve biz izlemeye daha ne kadar devam edeceğiz

öykü dedi ki...

Denizcim...
Aynı duygulardayım.. ve inan çok üzgünüm.