11 Aralık 2008 Perşembe

Ne OluR gERi dÖNMe !!!


İstanbul un sokaklarında son donemlerde İstıklal .. asmalımescit civarında baslayan bu duvar yazısı cesitlı yerlere ımza bırakmaya basladı..

Bılınenın gorulenın aksıne ( ne olursun gerı dön ! ) seslenısının olumsuzluk eki ve yazım sekli ıle dıkkatı cekıyordu. Insana ıster istemez nasıl bır acı verıyor kı yasadıgı sey ..gerı donmesını ıstemıyor dıye dusunduruyor sonra azıcık ustunde dusundugunde aslında bunun gerı donmesını ıstememek degıl .. Belkı tersıne daha cok ıstemek olduguna daha cok aklı yatıyor ınsanın.. Belkı kızın gectıgı yollara degısık alanlara nE OlURsUN gERi DÖnmE ! yazarken ... Dön dye cıglıklarının farkına varılmasını ıstıyor..
Insanın gozunun onune su tablo gelıyor..
Gecenın bır yarısı elınde o puskutrmelı sprey boya ıle bı adam cevreyı kolacan edıyor.. guvenlı zamanı yakaladıgında yazısını yazıyor..yuregındekı acı sevgı nefret harmanını ve ozlemı belkı bu sekılde dısa vuruyor..Kadın ne dusunuyordur dıye dusundum.. Farkında mıdır bu yazılanların kendısı ıcın oldguna .. belkı de mesaj atıp demıstır adam '' bak falan falan yerdekı yazılar senın ''ıcın..
*******************
Ece temelkuran ıse soyle bakıyor olaya asagıdakı satırlar onun yazısından alıntı..
Alışır insan. Alıştığı, alışmaya başladığı anı da bilir üstelik. Gidenin yokluğuna alışmaya başladığını, bir hastalığın nekahet dönemine girdiğini bildiğin gibi bilirsin. Ve ondan sonra esecek bir rüzgâr, çalacak bir telefon, gecenin bir yarısı pişman olmuş biri beliriverdiğinde kapıda... En baştan, ta en baştan başlamak zorunda kalırsın hummaya. O yüzden işte, bir gün bir anda artık istemez olursun, geri gelmesini hiç istemez olursun. Giden bir kere gitmiştir çünkü. Bir kere giden ne kadar geri gelse gelmez. Gelişi bir türlü dikiş tutturamaz. Bu yüzden içinden, çok içinden yalvarmaya başlarsın:
"Ne olur geri dönme!"
Artık geri dönme...

italo Calvino'nun bir hikâyesidir. Âşık olduğu sevgilisinin her anını fotoğraflamaya karar verir adam. Giderek bir saplantıya dönüşür bu. O kadar çok fotoğraf çekmeye başlar ki, sonunda kadın bıkar ve gider. Bu kez adam, kadının yokluğunun fotoğrafını çekmeye başlar. Kadın "her yerde olmadığı" için her şeyin ve her yerin fotoğrafını çekmeye başlar adam, her anın fotoğrafını. Giderek kadının yokluğu, var olan her şeye yayılmaya başlar böylece. Onun gibi bir şey işte. O yüzden bir genç adam da elinde kara bir boyayla dolaşıyor istanbul'da bugünlerde. Her yere yazıyor:
"Ne olur geri dönme!"
********************


Sokak yazıları bı enteresandır
Bır donem Nurı Alco bu sekılde gundeme gelmıs .Eskının kızlara tecavuz eden kotu adam rolundekı ( ama aslında bır beyefendı bı aıle babası olan ) sanatcı bu sekılde yenıden gundeme gelmıs fun ları olusmutu..
Son gunlerın en dıkkat ceken yazısı NE OLUR GERİ DÖNME !

Dılerım ya yazıyı yazan yanı kalan kişi huzura kavusur.. Ya da gıden kısı gerı gelır de
Bu acısı dıner yazanın..

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Umarım geri dönmez.
Sevgi çok hassas bir terazidir. Azı tat vermez çoğu acı çektirir. Adam acı çekmek istemiyor olmalı ki geri dönme diyor.

öykü dedi ki...

Kesınlıkle ıcındekı agrı cok fazla olmalı adamın ama sence o gerı donme lafında mecazı bı anlam gızlı degıl mı?
bazen gerı donme derken .. daha cok gerı don, demek ısteyebılıyor ınsanlar..

Adsız dedi ki...

Aşk gurur tanımaz diye bir laf vardır ya. Karşı taraf affedilmez, herşeyi bitirmeye sebep olacak bir hata yapmıştır. Ama çok seviyorsun. Deliler gibi. İşte o durumda karşındakine git diyemezsin. Ne olur geri dönme dersin.

öykü dedi ki...

Dogru degerlendırme Melıh..
BU yazıyı yazan sahıs ta bence senın anlattıgın seklıyle agır bı yara almıs ..