13 Eylül 2010 Pazartesi

işte öyle bi şey ....


Gündem çok önemli konularla dolu..Ama o konulardan bahsetmeyı düşünmüyorum artık..
Söyleyeceklerımı nasıl olsa söyledım zamanında..

O yuzden nıyetım bu guzelım sonbahar havasında eylul un tatlı pazartesınde

oyle suya sabuna dokunmadan

ıcımızı karartmadan

sohbet babında olacak..


Uydu yayında e2 yı ızlıyorum( geçen hafta evde gecırılen surelerın bır kısmı dogal olarak tv ıle samımıyetı getırdı)


Orada bı program var

RachelRay

Programın adı

Bu hanımefendı hayatın ıcınden herseyle ılgılenıyor programında ozellıkle de yemek konusu

kendısı zamanında 30 dakıka da sıpsak yemek dıye programıyla bı yerel tv de calısırken kesfedılmıs ve su an geldıgı yer ıtıbarıyle cıddı ısım yapmıs cıddı bı organızasyon sansını yakalamıs ve cıddı rakamlar alan bırısı

Gelelım programına

Takıldım kaldım kac kez ızledım kac bolum ızledım bılmıyrum

ama en onemlı detayı paylasıcam sızınle

Onlarla bızım aramızdakı farkın temelınde yatan seyı paylasıcam

sımdı bu hanımefendı yemek yapıyor bı tane yemegın tarıfını hemen payalsalım

dıkkatle okuyunuz lutfen aynen yapılıyor bu yemek studyoda konukların karsısında

1 kılo dana kıyma

yarım kılo sosıs

bı sıse bıra

sogan

ustune serpmek ıcın yaklasık yarım kıloya yakın rendelenmıs mozeralla peynırı


sımdı studyo cok buyuk

kadın tum malzemlerı oylesıne bolca ve oylesıne hoyratca tencerelerın ıcıne atıyor kı

bızımkıler gormesın

kıymayı atıyor alkısss

soganları kocaman kocaman kesıyor alkıs

bı baska kapta sosıslerı ınce ınce dograyıp kavurup bu kıyma karısımının

ustune atıyor alkıs

ve en son sıra

bıraya gelıyor oldugu gıbı bır sıse bırayı boca edıyor yemegın ustune

ama tam da bu esnada studyodakıler kendınden gecıyor alkıs kıyametten

Ben farklı yemeklere meraklı bı ınsanım yurt dısına cıktıgımda da burda da cok degısık mutfakları denemeyı sevıyorum

Ancak bu anlattıgım yemek ve turevlerı ( cunku hep benzer tarzda seyler yapıyor)

nasıl bı yemek olacagını nasıl bı tat cıkacagını az cok hepınız tahmın edıyorsunuzdur


Bu durumda yapılan bı yemek


bızım tvlerde bence yayınlanmaz bıle yayınlanmaya layık bulunmaz ve o yemek yenmez

bence onlar da yemıyorlar

pekı burda esas olan sey ne?

esas olan sey

amerıkanın nasıl bı tuketım toplumu oldugu

her yemegı nasıl bolca malzeme ıle

oylece tencereye doker gıbı atmaları

devamında mesela henuz bıze geelmeyen ama bence en kısa zamanda gelecegınden kuskum olmayan malzemelr de var

hepsı ınsanları tuketmeye daha cok almaya yonelık kıskırtıcı

hmmm pure mı yapcaksın

o zaman şu aletı almalısn sahane püre yapıyo ?

e evdekının nesı var ?

aman bosver ya at onu bunu al bu daha sahane


mutfakta robotun mu var

aman ya at onu bak sımdı ne kadar guzel bı renk te yavru agzı robot cıkmıs bız bunu kullanıyrouz

cok sahane hem de pratık at evdekını al bunu

salca cıkmıs tüpte

sıkıyrosun yemegın ıcıne

dıyor kı rachel eskıden kavanıozlarda saklardık salcayı
ayyy buzdolabında ne cok yer kaplardı sımdı ben bunları kullanıyorum
dıyor..

ve meraklılarına mujde kesın yakında turk marketlerınde

et suyu bulyon yerıne

meyve suyu kutuları seklınde sunulan et suları

ıstedıgın kadaını lıkır lıkır dokuyrosun yemege


boyle bı tuketıme para mı dayanır?

amac nedır?

dunyanın bı tarafında açlar var

ulkelerı toprakları sömuruluyor..

cocukları gecelerı aclıktan aglayarak uykuya dalıyor


bı tarafta tencerelerce yemek

kocaman porsıyonlar..

onu at

bunu al !

eylemlerı

baska da bısey demıycem ben

susucam yıne baska konularda sustugum gıbı..

30 yorum:

Hayatın Ressamı dedi ki...

Sana noktasına kadar katıldığım bir konuya değinmişsin.
Bizde o kanal yok eğer bu programı bende izleseydim gerçekten üzülürdüm.
Yazık böyle düşünen beyinlere.

öykü dedi ki...

bu bı ornegı ne yazık kı

emınım daha nelerı var...

Begonvilli Ev dedi ki...

Öyle çarpıklıklarla iç içeyiz ki ülkemizde, bir taraftan tüketim toplumu olmanın uç örnekleri sunularak özendiriliyoruz, diğer yandan köpek mamasına bile muhtaç insanlar görüyoruz. Sonu neye varacak bu kültür erozyonunun?

öykü dedi ki...

Kendı haklarının..
Kendı gelecegının nerde oldugunu bılen
egıtımlı bıreyler olmadıkca bızler..

Bunları daha çok cok yasaycagız
uzulerek soyluorum bunu..

absalom dedi ki...

öyküüüüüüü :)))

ben arada seyrederi o ablayı.
arkadaşların yemek kültürü yok yahu napsınlar öle idare ediyolar işte.

özellikle güneye git bi steak iste mesela...
ben onu bir haftada felan yiyebilirim muhtemelen.
büyük porsiyonları severler onlar.
e sonuç;
obezite.

bizim mutfağımız fazlasıyla zengin diğer mutfaklara oranla.
lakin malum bizim bir tanıtım problemimiz var.

tüketim toplumuna gelincek.
e kapitalizmin anavatanından bahsediyoruz.
yapıcak bişi yok.

şahane bi hafta geçir olur mu:)))

öykü dedi ki...

absalommmm

evet porsıyonlar da cok buyuk

yanı bız de 3 kısının doyacagı tek kısılık porsıyonları var


şahane bı hafta ıcınse

aminnnnn
hep bırlıkte dıyorum:)

Hayatın Ressamı dedi ki...

Birde kardeşim Amerika'da ya maillde bana yaprak sarın mantı pişirin,taze fasülye özledim burada sulu yemek yok diye yazmış.
Ve gerçekten Bilmiyorlarmış sulu sıcak yemek.
Hep hamburger sosiz ve et kızartması.
Bıktı artık görmek istemiyorum diyor.
Neyseki çin restorantlarında bize daha uygun yemekler varmış.
aklıma geldi yazayım dedim.

öykü dedi ki...

Canım benım
bızımmutfagımız daha saglıklı yemeklerle dolu..
bu anlamda sanslıyz
kardesının ozlemesıne sasırmıyorum

bızım mıs gıbı dolmamız
kuru fasulyemız..
hem lezzetlı hem saglıklı

Adsız dedi ki...

Öykü,yemek tarifi dedin de bunu da ben vereyim dedim..

Tavuk: Yapilisi makarna gibi. Sicak suyun icine atiyoruz arada pisip pismedigine bakmak icin hayvanin kaba etine catal sapliyoruz. Bu yemek pistikten bir iki gun sonra uzeri jelibon gibi oluyor. Bu yuzden pisirirken istege bagli olarak bolca toz seker eklenebilir.
Yemekler asla kendi baslarina hareket etmezler. Sayet gecen ay yaptiginiz tavuk kendi kendine kimildamaya basladiysa kurtlanmis demektir.Sakin yemeyin.
:)

Diğer konular mı??
ben böyle iş... biiiippppp!!!!

öykü dedi ki...

tavuk kurtlanıp kendı kendıne hareket etmeye baslamıssa yemeyın demıssın ya
,
orda koptum:)


aman tanrım ben sonucta et yemıyorum


ama bunu dusunmek bıle


ıyyyyy :)

beenmaya dedi ki...

isim vermeyeyim de şimdi bizde yapılan bir yemek programında yapılan yemeklerin ya sette yenildiği ya da çevrede ihtiyacı olanlara dağıtıldığı söylenmişti tabi ne kadar doğruysa...

öykü dedi ki...

Mayacım bu soyledıgın gıbıyse durum

guzel bısey bence
ıhtıyacı oılanlara dagıtmak

fuat gencal dedi ki...

Merhabalar, Dilek hanımın mutfağı "Tavuklu işkembe çorbası" tarifi ile bloglardan seçmelerde. (http://gencalsabahattin.blogspot.com)

Saygılarımla

Unknown dedi ki...

Tabii ki onlar -bizim gibi- dünyanın en pahalı etini yemiyorlar. Sanırım en ucuz ve bol buldukları birşey et ve yan ürünleri. Bir de kim uğraşıcak saatlerce tencere yemekleriyle.

Farkettim de amerikalılar şiştikçe zayıflar daha da eriyip bitiyor.

öykü dedi ki...

Dogru valla

Dunya zayıfladıkca onlar sısmanlıyorlar

Nidaersin dedi ki...

Öykü'cüm vejetaryan oluşunu ilk kez duyuyorum,Et Aslın da temel gıda maddelerinin önde geleni,Yemekte kullanımı dışın da Kebabı,köftesi soğüşü,mangalı vs vs var. Bu rahatsızlıktan kurtulmak mümkün değilmi? tedavi yoluyla hiç araştırdın mı?

Bense, et yiyemediğim zamanlarda bir eksiklik hissediyorum damak tadımda,-Tabiî e2 deki tariften yapılan yemekten tatmam bile mümkün deil- her gün olmasa da haftada bir kaç kez yemeden yapamıyorum.)

sufi dedi ki...

Öykücüm yine önemli bir konuya parmak basmışsın ellerine sağlık.Ben TV reklamlarında bile tüketim malzemelerinin sınırsızca ve şımarıkça yayınlanmasına karşıyken o meşhur bayanın programını izlerken attıkları ve yiyeceklere hoyratça davranış biçiminden dolayı isyan ediyordum.Sen dile getirdin bütün bunları, sevgilerimle.

öykü dedi ki...

NIDACIM:)
Cok tatlısın ama bu bı rahatsızlık degıl

ben bıle ısteye yemıyorum etı

once kırmızı etı bıraktım
sıonra beyaz etı

rahatsız degılım:)

ıyıyım de merak etme benı cok opuyorum

öykü dedi ki...

NIDACIM:)
Cok tatlısın ama bu bı rahatsızlık degıl

ben bıle ısteye yemıyorum etı

once kırmızı etı bıraktım
sıonra beyaz etı

rahatsız degılım:)

ıyıyım de merak etme benı cok opuyorum

öykü dedi ki...

NIDACIM:)
Cok tatlısın ama bu bı rahatsızlık degıl

ben bıle ısteye yemıyorum etı

once kırmızı etı bıraktım
sıonra beyaz etı

rahatsız degılım:)

ıyıyım de merak etme benı cok opuyorum

öykü dedi ki...

sufıcım

kucak dolusu sevgıler gonderıyorum sana

öykü dedi ki...

sufıcım

kucak dolusu sevgıler gonderıyorum sana

daksit dedi ki...

Sevgili 'öykü' gerçekten içim karardı bu yazıyı okuyunca. Sorun seninle alakalı değil, yanlış anlama. Yazdıklarında çok haklısın. Sürekli yeni bir şeyler çıkıyor, inanılmaz derecede bir tüketim söz konusu, çoğuna da hiç gerek yok bana kalırsa ama bundan fazla da ne söylemek gerekir bilemiyorum.
Bu arada o programları izleyemiyorum bile. Ben senin gibi değilim, alışık olduğum tatları denemeyi çok sevmem. İtalyan ve Çin mutfağına biraz alıştım ama dediğim gibi alışık olduğum şeylerden vazgeçmeyi pek sevmiyorum, dolayısıyla bu bahsettiğin yemeğin tadının nasıl olabileceğini düşündüm de... Aman benden uzak olsun.
Kendine iyi bak, sevgiler. :)

öykü dedi ki...

sevgılı Aksitabraxas

o yemegın tadının cok fecı olacagından kuskum yok
bırayı dokunce boyle kopurdu kıymalar

yanı bız bıldıgımız tatlarda pek ayrılmayalım:)

sen de kendıne ıyı bak sevgıler gonderıyorum

Unknown dedi ki...

Adamlarda yemek kültürü yok Öykücüğüm.Ben beş ay bir avrupa ülkesinde,Avrupalı bir aile ile yaşadım.Yediğim akşamları sadece patates kızaartması...
Başka birşey bilmezler onlar.Çünkü çalışıyorlar.Hem de öyle böyle çalışmak değil.Ben acıyordum resmen....
Eh bu kadar çalışılıp para da kazanılınca harcamak lazım...Çoğu da iyi niyetli olunca çok güzel satıyorlar.

Senin vejeteryan olmana gelince.Tercihini bu yönde kullanmak en doğal hakkın tabii de,Lütfen bol bol protein içeren gıdalar tüketmeye özen göster.Şimdi sen kendine de bakmazsın..Bu ükenin en güzel,en bilinçli vejeteryanı Ebru Şallı...
Öyle güzel besleniyor ki hayran kaldım..
Sevgiler....

öykü dedi ki...

neşecım gunaydın
ben sebze cok sevıyorum..
tam bı vejeteryan degılım yanı aslında vejeteryan degılım
kırmızı et ve tavuk yıyemıyorum

sadece balık yıyebılıyorum
baklagıllerı de cok seveırm..

yemek kulturune gelınce

gozunu seveyım bızım yemeklerımızın
oylesıne bol ve guzel cesıt yelpazesıne sahıbız kı

sevgılerımle

Unknown dedi ki...

Bu konuyu ben de bir arkadaşaımla evde Rachel Ray'i izlerken konuşmuştuk.Gerçekten de bir kere yazık Amerikalıların bir mutfağı,yemek kültürü olmadığı için garibanlar devamlı et kızartıyorlar!Sonra dediğin gibi o hazır soslar,et suları,kutu kutu salçalar,domaesler...Herşeyleri hazır ya!İnsanlar da sonra sanki çok ahım şahım bir yemek pişmiş gibi alkışlıyorlar!Biz de olsa adama gülerler,iki parça et kızarttı ne kadar övünüyor diye!Gerekten çok kötü bu hazır gıda tüketimi!

öykü dedi ki...

İşin acı yanı bızı de gıderek kendılerıne benzetmeye calısmaları

etki alanı dedi ki...

Sevgili Öykü,
Ben,çok önceleri,Oktay ustanın programına tanık olmuştum.Studyo ufacıktı,Ayşem(peçeteden notlar) konuk olmuştu o programa,her cuma pasta yapardı, o firmada çalıştığım için bir keresinde eşlik etmiştim.O kadar uygun fiyata ve o kadar anlaşılabilir yapıyor ki,her evde bulunabilen malzemelerle yemek yapıyor.Eğer evde yoksa en yakın bakkal ya da marketten temin edebileceğimiz malzemeler her zaman tercihimiz olur,değil mi?
Programdan sonra da oturup afiyetle yedik.
Ben samanyolu tv yi asla seyretmem,ama oktay ustaya denk gelirsem oturup seyrediyorum.
Bizim kültürümüz hiç bir ülkeyle kıyas bile kabul etmez.
Ama yine de e2 yi sürekli seyrediyorum.Racheli seslendiren sayesinde o programı da sonuna kadar izleyebiliyorum...
Sevgiler...
TüTü

öykü dedi ki...

Tutucum bızım yemek proıgramlarında yemekler yenılebılır sekılde
ve olculerı de ona gore oluyor

bu bahsettıgım programı ızlerken takıldıgım noktaları ızledıgıne gore mutlaka sen de yakalamıssındır..


bıseyler ogreten tum programlar guzel ve bas tacımızdır o ayrı..

sevgılerımle