22 Ağustos 2011 Pazartesi

Lalanga dönemleri















Bugün Beti şirkete getırmeseydı unutmustum cocuklugumdan gelen bu lezzetı..

Ozellıkle ıkındı saatlerı çayın tam da mıs kokusuyla dem tuttugu anlarda.. Ocagın ustunde ıyıce fokurdayan yagın ıcıne parca parca atılan hamurlar en sevdıgım lezzete donusmek ıcın kızarmaya baslarlardı


bız adına lalanga derdık.. Neden oyle derdık bılmıyorum..


Annemın lalangaları muthıs olurdu.. Komsular kokuyu almayagörsün ev dolar tasardı çay ve lalanga mutlulugunu paylasmak adına..


Beti bugun bişi getırdım oyku dedı


Beklıyorum o bişi nasıı bişiii acaba ? dıye


Meger adı bişi imiş:)


yagda kızarmıs hamurları gorunce cıkan paketten


AAAAaaa Lalanga buu !


dedım:)


Ozledıgım tattaydı ama cocuklugumdakıler gıbı degıl:)

48 yorum:

GÖK-TÜRK dedi ki...

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!İftara bir saat kaldı ... :)
Arkadaş bende de ne burun varmış ? Sanal da olsa her bişinin kokusunu alıyorum ? Ya da midem benimle konuşuyo ? Mideler konuşur mu ?Saat kaç ?

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! :)

öykü dedi ki...

azcık kaldı GÖK TÜRKK

cok azcık kaldı

ıftara bişi var:)

GÖK-TÜRK dedi ki...

Şu lalangayı merak ettim doğrusu...Yağa atılan kibar hamur parçaları...Tanır gibiyim..Bakalım bizim memlekette var mı ? Gugıl emiceye sorup geliyorum :)

öykü dedi ki...

:))
Bişi denıyormus ona

Bişi de bak cıkıcak

GÖK-TÜRK dedi ki...

Tamamdır.Tanışmıştık kendileriyle.Biz de bişi demiyorlar ama adını unuttum...:)İsmin ne önemi var şimdi ?Mühim olan gurultu demi ama :)

öykü dedi ki...

:) ıftara az var

olmadı fırın varsa yakında
bı ekmek hamuru al
kızgın yaga at

lalangan hazır:)

afıyet bal seker olsun

Profösör dedi ki...

Benim babaannem de bişi yapardı.. lokma dökerdi.. Ayrıca lalanga da yapardı. hepsinin tadı, lezzeti ayrıydı. Lalangaya benzer patlıcanlı hamur da yağa atılır buna da patlıcan balı derdi. Rahmetli nur içinde yatsın..

Bu arada;

" Bir fotoğraf, bir ney dinletisi ve " Hakikat içinde bir rüya, rüya içinde hakikat" başlığını taşıyan yazımızı sayfamızda paylaşmak isterim."

http://mefkuremiz.blogspot.com/

öykü dedi ki...

Profösör

cok sasırdım ama cok ta sevındım,demek kı lalanga sızın lıteraturunuzde de varmıs:) ne guzel



yazınızı okumak ıcın hemen ugruyorum sevgıyle

GÖK-TÜRK dedi ki...

Olabilir aslında :D
Akşam akşam iş çıkardın Öyküüüü !!
Ayhh bana bişiler oluyo !

Böağğğ !Açlık esprime vurdu .... :)

öykü dedi ki...

:) Gok turk bu aksam ıftarda bişi var mıs gıbı:) hem de

Nida ersin dedi ki...

Öykü ifatara geliyorum benim yiyebieceğim türlerden olsun, sebze yemeğide kabul. etsiz iftar sofrası olurmu bulundur ben et yemek istiyorum:) 10 dakika sonra ordayım:))lalanga istemiyorum. sakın çıkarma:)

öykü dedi ki...

Tamam sana et turevlerınden her tur yemek
hadı beklıyoruz
ama nerdeyse ıftar oldu nıda
zor yetısırısın sen:)

Şengülce dedi ki...

öyküçüğüm çokda güzel bişi yaparım.
yakınız canım bir gün gel bana yaparım hemen...doğum istanbul ama köken sivas hiç görmesemde köyümü..

sivas katmerimde iyidir ellerimle açarım öykücüğüm sana..sevgiler..

Dolunay dedi ki...

bızdede bişi denır öykucum.ama cocuklugumuzun tadı yok artık bunlarda haklısın :)

Şule dedi ki...

Çocukluk tatları bir başka oluyor. Babaannem çok güzel börek açardı. Ben de fırından yeni çıkmış kol böreği özlüyorum. Ispanaklı, peynirli, fark etmez.

Buket dedi ki...

ben de çok severim ve yaparım bu ' laganda'yı..hatta bazen mahalledeki çocuklara dağıtırım, birgün onlarda bunun hatırası kalsın diye..

şahika dedi ki...

Öyküüüü :)

Profösörün bahsettiği lokmalardan biz de döküyoruz, lalangalara benziyor sanırım..

Ama şimdi okuyunca bi anımı anlatmadan geçemicem.. Biz yöresel yemeklerimizi sık sık yaparız, lokma da bunlardan, şekersizi hamur kızartması gibi oluyor, pişirip ağdaya atınca da tatlı oluyor. Şimdi benim ilk denemem çok güzel olmuştu acemi şansı. :) Sonra babam bir gün yine yapmamı istedi. Hamuru cıvık yoğuruyorsun mayalıyorsun falan.. ben sanırım katı yoğurdum azıcık.. hamurun mayası gelince başladım minik topları kızgın yağın içine atmaya.. Sen benim minik toplar patır patır patlamaya başlamasın mı! Allahım, tencereyi kapatıyoruz kapağı uçuracaklar neredeyse!

O gün bu gündür tööbeliyim..
Lalanga, bişi, lokma.. her neyse bir daha asla bulaşmamaya..

:))

öykü dedi ki...

Şengul ellerıne saglık emınım muthıs oluyordur
cok tsk ederım bu tatlı davetın ıcın ınsallah olur bı gun
optum tatlı yanaklarından

öykü dedi ki...

Dolunay
belkı de cocukluk ta bıze oyle gelıyordu bılmıyorum ama tadı gerc ekten bambaskaydı:)

öykü dedi ki...

Şulee

ıspanaklı borekkkk bayılırımmmmmm:)

öykü dedi ki...

Buket sen cok guzel bısey yapıyrosun
gecen gun bı belgesel de ızledım sanırım usak tı
adamın bırı annesının adına
kasabada
bı hamur kızartma lokma dokme makınası kurdurmus meydana
gelene gecene annesının ruhuna lokma dagıtıyor

bence cok guzel bı olaydı bu

öykü dedi ki...

Şahıkacım:))

olay cok tatlı

ama bu senı vazgecırmesın o guzelım lalangaları yapmaktan
arada yıne dene

bı cok ıyı yapıyor dıye tanımlananan ınsan sanma kı
boyle olaylar basından gecmemıs olsun:)

bence vazgecme
arada yap

opuyorum cok coık:)

neşe dedi ki...

tadı aynı da olsa yapan el anne eli değil öykücüğüm.Sevgiler...

NzlGl dedi ki...

Öykücüm

daha sabahın 9'u ve sen beni en ince yerimden vurdun.
Ben ve çocuklarım bayılırız. Ama uzun zamandır yapmıyordum. Ahhh nasıl canım istedi.
Ama iftara 11 saat var:(((((

Damla dedi ki...

Bizde ki adı Parmak dı bu hamurcukların. Anneannem el şeklinde yapar biz parmakları ısırarak yerdik :)) Ahh ya ....

öykü dedi ki...

nesecım her elın bır tadı var
ama anne elının tadı
herkes ıcın ozeldır

sevgılerımle

öykü dedi ki...

NzIGI

boyle bı ana geldıgı ıcın uzgunum
ama bak soyle yapalım:)
Bu aksam herkesın evınde lalanga olsun:)

coluk cocuk mutlulukla yıyelım

öykü dedi ki...

Damla nasıl kalıyor ınsanın ıcınde dımı:)

absalom dedi ki...

öyküşşşşşşş :))

yahu ananem de yapardı böle hamurlu bişi ama lalanga mıydı bak bilemedim bi soruyum ben...

muhtemelen benzer bişidir.

dur akşama tarifini alıp yapayım ben...
yakayım kendimi yağlardan felan ama inat ettimmi yaparım :))

havadisleri veririm.

nöt,
şahikaaaaa tikkat et sen bize lazımsın yapma lalanga felan :))

öykü dedi ki...

absalom

lalangaları yapınca
sonucunu merak edıyorum

ve tarıfını de:)

benım bıldıgım fırından hamuru hazır alınca da oluyor
boyle yap ama
sakın kızartırken yanma:))

yanına da mıs gıbı peynır cesıtlerı falan

ohh mıs:)

Vladimir dedi ki...

Burnum kokusu geldi yemin ederim. akşamütleri vine reçeli ya da tulum peyniri ve çay ile veraver yerdik. ama biz bunlara "keçi ayağı" derdik.

Nida ersin dedi ki...

ya birileri Absalomu frenlesin, kızgın yağda yakacak kendini, canı çok bişi çekiyorsa tarifini annesine soracağına, kolu komşu, eş'e ! dosta sorsun veya hazır alsın. Bandırma'da gözlemeciler de satılıyor, ufarak ama olsun 5 tanesi 1 türkişh lira:)

öykü dedi ki...

vladimir kecı ayagı mı:)

aa ne enteresan aynı sey ama hepımız ayrı ısımlerde bılıyoruz

ama ortak paydamız

nefısssss
dedıgın gıbı ev yapımı vısne recelı
kalıte guzel bı beyaz peynır
oh mıs:)

öykü dedi ki...

Nıda Allah korusun yanmasın

ama ben yapıcam dıyorsa bence yapabılıyordur

ama yıne de seslenı9yorum
absalom dıkkat sakın yanma

ama yerken bızı hatırla:)

Lô - Lâ dedi ki...

post aciktirmasa bile yorumlariniz aciktiriyor ..

bu revaa mi hii

: )

öykü dedi ki...

:)

bu aralar her evden
lalanga kokuları gelıyor LO La

mıs mıs:)

Lô - Lâ dedi ki...

vallahi canim cekti, acilen yapab birini bulmam laziiim : ))

öykü dedi ki...

:) fırından hamur alıp kızart
en kolay oyle

YAŞAMIN KIYISINDA dedi ki...

Bir daha o tadı yakalamak mümkün değil Öykü'cüm:(
Ama yine de kim yaparsa yapsın güzeldir, bizde de adı ''hamur'' geçer...

öykü dedi ki...

evet Nur ablam
ama sımdı de hatırlamak adına
,hazırlamak ve yemek te guzel

:) sevgılerımle

Lô - Lâ dedi ki...

bizim buralarda hazir hamur alinmiyor ki .. hal ederriiim : ))

öykü dedi ki...

o zaman doktor ötker ın:)
hamur kabartma mayalarına basvuru sart:)

Lô - Lâ dedi ki...

teskuurr : ))

öykü dedi ki...

afıyet bal şeker:)

kamikaze dedi ki...

Bizde pişi denir:) Annem sık yapar.Manisa Kula'lı annemler.Kulada pişi yapılır.ne güzel lezzetler.bak canım çekti şimdi:) eskilerdeki lezzetler yok maalesef.Peksimet,şekerli pide de meşurdur bizim oralarda:) Afiyet olsun canım.

öykü dedi ki...

her yerde her bolgede adı ayrı belkı ama
tadı aynı
ve tadı muhtesem:)

sufi dedi ki...

Bişi, pişi, lalanga...ne lezzetlidir kendileri, kilo almayı unutturur insana.

öykü dedi ki...

bu lezzete deger bence:)