28 Kasım 2008 Cuma

Bazen unutabılmekte güzel ( mi ? )






Bu kadın her şeyi hatırlıyor




Amerikalı Jill Price (42), 14 yaşından bu yana hayatının her anını hatırlayabiliyor.




Price, ne zaman kalktığını, kimlerle buluştuğunu, neler yaptığını hatta ne yediğini bile unutmuyor. Bir okulda yöneticilik yapan ve dul olan Price, bazen rahatsız edici anıların zihnine doluşması nedeniyle uyuyamadığını belirtiyor. Bu o kadar nadir rastlanan bir durum ki bilim adamları Jill Price vakası için özel bir bilimsel isim bulmak zorunda kaldı: Hipertimestik sendromu. NORMALİN ÜZERİNDE Yunanca hatırlamak anlamına gelen "timesis" ile normalin epey üzerinde anlamındaki "hiper" kelimelerinden oluşturulan bu terim, Price sayesinde literatürdeki yerini aldı. Bu arada California-Irvine Üniversitesi uzmanları da kendisine birçok test uygulamış.




RAHATSIZLIK VEREN ANILAR CAPCANLI




Der Spiegel’e konuşan Price, "Verdiğim kötü kararları, uğradığım hakaretleri ve acı verici, utandırıcı şeyleri de sürekli hatırlıyorum. Bu beni yıllardır yiyip bitiriyor" dedi.






Bir Film izlemistim SİL BAŞTAN basrollerını Jim Carrey Kate Winslet paylasıyordu.
BURDAN İzleyebılırsınız..



Clementine (Kate Winslet) ile Joel (Jim Carrey) bir kumsalda tanışırlar. Birbirlerinden çok farklıdırlar.



Joel, içine kapalı ve mantıklı; Clementine, dışa dönük ve içgüdüleriyle hareket eden biridir. Birbirlerini severler. Sonra zamanla sorunlar başlar, en ufak şey batar, tahammülsüzlük artar. Ayrılırlar. Clementine mutsuzdur. Joel’i unutarak mutsuzluğunu bitirebileceğini düşünür. İnsanların hafızalarını temizleyen bir doktora gider. Joel ile ilgili tüm anılarını sildirir. Bu durum karşısında hayal kırıklığına uğrayan ve Clementine’i unutmak için aynı prosedürü kendi üstünde uygulatmaya karar veren Joel, sıkı kurallar ve tam gizlilik ilkesiyle çalışan deneysel tıp merkezi Lacuna Laboratuarı’nın yolunu tutar. Kendisi de Clementine’ın anılarından kurtulmak ister. Fakat o uykusundayken yürütülen işlemin bir noktasında, kaybetmek istemediği hatıralarla karşılaşır. Vazgeçmek ister. Clementine’ı içinde tutmak ister. Ama uyku halindeyken sesini duyuramaz.






Fılm bıze aslında sıkayet edıp rahatsızlık duydugumuz anıların bıle.. Bızım hayattan aldıgımız ögretılerımız oldugunu dusundurur..



ve belkı en kotu seyın bıle zıhnımızde durması
geregınde onun bılgı olarak kullanılması gerektıgı



anılarımızın bızı bız yapan en onemlı ogeler oldugunu dusundurur..






Ancak buna ragmen beynın bı savunma mekanızması vardır.



Hepımız bızı uzen konularda o konuya ılıskın herseyı beynın gerılerıne derınlıklerıne ıterek ondan kurtarrız kendımızı


Bu durumda bu kadıncagızın ısının cok zor oldugunu dusunuyorum cunku en ufak detayı bıle unutmaması onun gercekten canını acıtan pek cok seyın taze tutulması demek..



kendınızde dusunun sızı cok uzen bıseyı yıllar oncesıne aıt dahı olsa aynı agırlıgı tazelıgı ıle hatırlıyorsunuz ???



nasıl hıssederdınız !



2 yorum:

uğurözgünarslan dedi ki...

Harika bir blog. Şahane

Aliş

uğurözgünarslan dedi ki...

Harika bir blog.

Şahane.