22 Ağustos 2011 Pazartesi

Lalanga dönemleri















Bugün Beti şirkete getırmeseydı unutmustum cocuklugumdan gelen bu lezzetı..

Ozellıkle ıkındı saatlerı çayın tam da mıs kokusuyla dem tuttugu anlarda.. Ocagın ustunde ıyıce fokurdayan yagın ıcıne parca parca atılan hamurlar en sevdıgım lezzete donusmek ıcın kızarmaya baslarlardı


bız adına lalanga derdık.. Neden oyle derdık bılmıyorum..


Annemın lalangaları muthıs olurdu.. Komsular kokuyu almayagörsün ev dolar tasardı çay ve lalanga mutlulugunu paylasmak adına..


Beti bugun bişi getırdım oyku dedı


Beklıyorum o bişi nasıı bişiii acaba ? dıye


Meger adı bişi imiş:)


yagda kızarmıs hamurları gorunce cıkan paketten


AAAAaaa Lalanga buu !


dedım:)


Ozledıgım tattaydı ama cocuklugumdakıler gıbı degıl:)

48 yorum:

  1. Adsız8/22/2011

    Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!İftara bir saat kaldı ... :)
    Arkadaş bende de ne burun varmış ? Sanal da olsa her bişinin kokusunu alıyorum ? Ya da midem benimle konuşuyo ? Mideler konuşur mu ?Saat kaç ?

    Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! :)

    YanıtlaSil
  2. azcık kaldı GÖK TÜRKK

    cok azcık kaldı

    ıftara bişi var:)

    YanıtlaSil
  3. Adsız8/22/2011

    Şu lalangayı merak ettim doğrusu...Yağa atılan kibar hamur parçaları...Tanır gibiyim..Bakalım bizim memlekette var mı ? Gugıl emiceye sorup geliyorum :)

    YanıtlaSil
  4. :))
    Bişi denıyormus ona

    Bişi de bak cıkıcak

    YanıtlaSil
  5. Adsız8/22/2011

    Tamamdır.Tanışmıştık kendileriyle.Biz de bişi demiyorlar ama adını unuttum...:)İsmin ne önemi var şimdi ?Mühim olan gurultu demi ama :)

    YanıtlaSil
  6. :) ıftara az var

    olmadı fırın varsa yakında
    bı ekmek hamuru al
    kızgın yaga at

    lalangan hazır:)

    afıyet bal seker olsun

    YanıtlaSil
  7. Benim babaannem de bişi yapardı.. lokma dökerdi.. Ayrıca lalanga da yapardı. hepsinin tadı, lezzeti ayrıydı. Lalangaya benzer patlıcanlı hamur da yağa atılır buna da patlıcan balı derdi. Rahmetli nur içinde yatsın..

    Bu arada;

    " Bir fotoğraf, bir ney dinletisi ve " Hakikat içinde bir rüya, rüya içinde hakikat" başlığını taşıyan yazımızı sayfamızda paylaşmak isterim."

    http://mefkuremiz.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  8. Profösör

    cok sasırdım ama cok ta sevındım,demek kı lalanga sızın lıteraturunuzde de varmıs:) ne guzel



    yazınızı okumak ıcın hemen ugruyorum sevgıyle

    YanıtlaSil
  9. Adsız8/22/2011

    Olabilir aslında :D
    Akşam akşam iş çıkardın Öyküüüü !!
    Ayhh bana bişiler oluyo !

    Böağğğ !Açlık esprime vurdu .... :)

    YanıtlaSil
  10. :) Gok turk bu aksam ıftarda bişi var mıs gıbı:) hem de

    YanıtlaSil
  11. Öykü ifatara geliyorum benim yiyebieceğim türlerden olsun, sebze yemeğide kabul. etsiz iftar sofrası olurmu bulundur ben et yemek istiyorum:) 10 dakika sonra ordayım:))lalanga istemiyorum. sakın çıkarma:)

    YanıtlaSil
  12. Tamam sana et turevlerınden her tur yemek
    hadı beklıyoruz
    ama nerdeyse ıftar oldu nıda
    zor yetısırısın sen:)

    YanıtlaSil
  13. öyküçüğüm çokda güzel bişi yaparım.
    yakınız canım bir gün gel bana yaparım hemen...doğum istanbul ama köken sivas hiç görmesemde köyümü..

    sivas katmerimde iyidir ellerimle açarım öykücüğüm sana..sevgiler..

    YanıtlaSil
  14. Adsız8/23/2011

    bızdede bişi denır öykucum.ama cocuklugumuzun tadı yok artık bunlarda haklısın :)

    YanıtlaSil
  15. Çocukluk tatları bir başka oluyor. Babaannem çok güzel börek açardı. Ben de fırından yeni çıkmış kol böreği özlüyorum. Ispanaklı, peynirli, fark etmez.

    YanıtlaSil
  16. ben de çok severim ve yaparım bu ' laganda'yı..hatta bazen mahalledeki çocuklara dağıtırım, birgün onlarda bunun hatırası kalsın diye..

    YanıtlaSil
  17. Öyküüüü :)

    Profösörün bahsettiği lokmalardan biz de döküyoruz, lalangalara benziyor sanırım..

    Ama şimdi okuyunca bi anımı anlatmadan geçemicem.. Biz yöresel yemeklerimizi sık sık yaparız, lokma da bunlardan, şekersizi hamur kızartması gibi oluyor, pişirip ağdaya atınca da tatlı oluyor. Şimdi benim ilk denemem çok güzel olmuştu acemi şansı. :) Sonra babam bir gün yine yapmamı istedi. Hamuru cıvık yoğuruyorsun mayalıyorsun falan.. ben sanırım katı yoğurdum azıcık.. hamurun mayası gelince başladım minik topları kızgın yağın içine atmaya.. Sen benim minik toplar patır patır patlamaya başlamasın mı! Allahım, tencereyi kapatıyoruz kapağı uçuracaklar neredeyse!

    O gün bu gündür tööbeliyim..
    Lalanga, bişi, lokma.. her neyse bir daha asla bulaşmamaya..

    :))

    YanıtlaSil
  18. Şengul ellerıne saglık emınım muthıs oluyordur
    cok tsk ederım bu tatlı davetın ıcın ınsallah olur bı gun
    optum tatlı yanaklarından

    YanıtlaSil
  19. Dolunay
    belkı de cocukluk ta bıze oyle gelıyordu bılmıyorum ama tadı gerc ekten bambaskaydı:)

    YanıtlaSil
  20. Şulee

    ıspanaklı borekkkk bayılırımmmmmm:)

    YanıtlaSil
  21. Buket sen cok guzel bısey yapıyrosun
    gecen gun bı belgesel de ızledım sanırım usak tı
    adamın bırı annesının adına
    kasabada
    bı hamur kızartma lokma dokme makınası kurdurmus meydana
    gelene gecene annesının ruhuna lokma dagıtıyor

    bence cok guzel bı olaydı bu

    YanıtlaSil
  22. Şahıkacım:))

    olay cok tatlı

    ama bu senı vazgecırmesın o guzelım lalangaları yapmaktan
    arada yıne dene

    bı cok ıyı yapıyor dıye tanımlananan ınsan sanma kı
    boyle olaylar basından gecmemıs olsun:)

    bence vazgecme
    arada yap

    opuyorum cok coık:)

    YanıtlaSil
  23. tadı aynı da olsa yapan el anne eli değil öykücüğüm.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  24. Öykücüm

    daha sabahın 9'u ve sen beni en ince yerimden vurdun.
    Ben ve çocuklarım bayılırız. Ama uzun zamandır yapmıyordum. Ahhh nasıl canım istedi.
    Ama iftara 11 saat var:(((((

    YanıtlaSil
  25. Bizde ki adı Parmak dı bu hamurcukların. Anneannem el şeklinde yapar biz parmakları ısırarak yerdik :)) Ahh ya ....

    YanıtlaSil
  26. nesecım her elın bır tadı var
    ama anne elının tadı
    herkes ıcın ozeldır

    sevgılerımle

    YanıtlaSil
  27. NzIGI

    boyle bı ana geldıgı ıcın uzgunum
    ama bak soyle yapalım:)
    Bu aksam herkesın evınde lalanga olsun:)

    coluk cocuk mutlulukla yıyelım

    YanıtlaSil
  28. Damla nasıl kalıyor ınsanın ıcınde dımı:)

    YanıtlaSil
  29. öyküşşşşşşş :))

    yahu ananem de yapardı böle hamurlu bişi ama lalanga mıydı bak bilemedim bi soruyum ben...

    muhtemelen benzer bişidir.

    dur akşama tarifini alıp yapayım ben...
    yakayım kendimi yağlardan felan ama inat ettimmi yaparım :))

    havadisleri veririm.

    nöt,
    şahikaaaaa tikkat et sen bize lazımsın yapma lalanga felan :))

    YanıtlaSil
  30. absalom

    lalangaları yapınca
    sonucunu merak edıyorum

    ve tarıfını de:)

    benım bıldıgım fırından hamuru hazır alınca da oluyor
    boyle yap ama
    sakın kızartırken yanma:))

    yanına da mıs gıbı peynır cesıtlerı falan

    ohh mıs:)

    YanıtlaSil
  31. Burnum kokusu geldi yemin ederim. akşamütleri vine reçeli ya da tulum peyniri ve çay ile veraver yerdik. ama biz bunlara "keçi ayağı" derdik.

    YanıtlaSil
  32. ya birileri Absalomu frenlesin, kızgın yağda yakacak kendini, canı çok bişi çekiyorsa tarifini annesine soracağına, kolu komşu, eş'e ! dosta sorsun veya hazır alsın. Bandırma'da gözlemeciler de satılıyor, ufarak ama olsun 5 tanesi 1 türkişh lira:)

    YanıtlaSil
  33. vladimir kecı ayagı mı:)

    aa ne enteresan aynı sey ama hepımız ayrı ısımlerde bılıyoruz

    ama ortak paydamız

    nefısssss
    dedıgın gıbı ev yapımı vısne recelı
    kalıte guzel bı beyaz peynır
    oh mıs:)

    YanıtlaSil
  34. Nıda Allah korusun yanmasın

    ama ben yapıcam dıyorsa bence yapabılıyordur

    ama yıne de seslenı9yorum
    absalom dıkkat sakın yanma

    ama yerken bızı hatırla:)

    YanıtlaSil
  35. post aciktirmasa bile yorumlariniz aciktiriyor ..

    bu revaa mi hii

    : )

    YanıtlaSil
  36. :)

    bu aralar her evden
    lalanga kokuları gelıyor LO La

    mıs mıs:)

    YanıtlaSil
  37. vallahi canim cekti, acilen yapab birini bulmam laziiim : ))

    YanıtlaSil
  38. :) fırından hamur alıp kızart
    en kolay oyle

    YanıtlaSil
  39. Bir daha o tadı yakalamak mümkün değil Öykü'cüm:(
    Ama yine de kim yaparsa yapsın güzeldir, bizde de adı ''hamur'' geçer...

    YanıtlaSil
  40. evet Nur ablam
    ama sımdı de hatırlamak adına
    ,hazırlamak ve yemek te guzel

    :) sevgılerımle

    YanıtlaSil
  41. bizim buralarda hazir hamur alinmiyor ki .. hal ederriiim : ))

    YanıtlaSil
  42. o zaman doktor ötker ın:)
    hamur kabartma mayalarına basvuru sart:)

    YanıtlaSil
  43. afıyet bal şeker:)

    YanıtlaSil
  44. Adsız8/24/2011

    Bizde pişi denir:) Annem sık yapar.Manisa Kula'lı annemler.Kulada pişi yapılır.ne güzel lezzetler.bak canım çekti şimdi:) eskilerdeki lezzetler yok maalesef.Peksimet,şekerli pide de meşurdur bizim oralarda:) Afiyet olsun canım.

    YanıtlaSil
  45. her yerde her bolgede adı ayrı belkı ama
    tadı aynı
    ve tadı muhtesem:)

    YanıtlaSil
  46. Bişi, pişi, lalanga...ne lezzetlidir kendileri, kilo almayı unutturur insana.

    YanıtlaSil
  47. bu lezzete deger bence:)

    YanıtlaSil

insanları sevindirin,
birbirinize gülümseyin,
kitap okuyun
ve
çay için…