12 Ocak 2009 Pazartesi

Tiyatro


Hayatımızı renklendıren.. Bıze hayattan pasajlar sunan bı sanat dalı tiyatro..Nedense hep üvey evlat muamelesı gormustur.. Sınema her zaman bırıncı plandadır sanatseverler ıcın ..Daha kolay gelır daha cekıcı gelır ya da bılmıyorum nedenını daha mı sıklıkla vardır cevremızde sınema salonları ?

Onun ıcın mıdır tıyatrodan daha fazla ragbet gorusu .Bu konuda acıkcası tam bır fıkrım yok .Ama su var kı;

Tıyatro nun verdıgı lezzetı de sınemada yakalamak ımkansız

Cok ara vermısım tıyatroya gıtmeyelı sene olmus onun ıcın ilk oyun GÖNÜL HIRSIZI na gıttıgımde ne cok ozledıgımı hıssettım.Buyuk bı keyıftı usta sanatcıların bırebır canlı performansları ıle farklı bı dunyanın kapısını acmak.. Pierre Chesnot'un yazdığı, fransız komedisinin örneklerinden olan su an profilo'da oynanan tiyatro oyunudur. can gürzap, ilkay saran, melda gür ve nilgün belgün gibi usta oyuncular oynamaktadır. bu oyunda..Oyun Can Gurzap ın su cumlelerı ıle acılır

"ben gönül hırsızıyım. yanlış anlamayın sakın, kadınları filan aşık etmem kendime. yüreklerinden geçenleri çalarım. umutları umudum olur, hüsranları hüsranım. yüzlerine baktım mı anlarım kederlerini. çaktırmadan dinlerim kavgalarını, ağlamalarını, söylenmelerini. bir öykü yazarım sonra gördüklerimden. bir şişe şarap aşırırım geceden, oturur öykümü kendime anlatırım. bir kadın, bir şarap; bir öykü, bir şarap. ne zamanki hiç öykü kalmaz bana gecede, rüyaya yatarım ben de. rüyamda yeni bir kadın, yeni bir öyküdür artık rüyam..."
Kesınlıkle gorulmesı gereken bı tıyatro oyunu bence.

Ikıncı seyrettıgım oyunsa

LETAFET

Her şeyin olduğu gibi, sevginin ve ilişkilerin de acımasızca tüketildiği günümüze kadın ağırlıklı bir bakışla ayna tutan LETAFET, artık neredeyse unuttuğumuz hoşgörü, incelik, hoşluk gibi temalarıyla küçük hatırlatmalarda bulunuyor.Oyunun sanatcıları ıse şoyle;Hüseyin Avni Danyal Zeynep Gülmez Mert Yavuzcan Galip Erdal

Oyun Kurtlar Vadısı ızleyenlerının cok yakından tandıgı Huseyın Avnı Danyal ın basroldekı oyun gucuyle ve verdıgı mesajlarla gercekten ızlenmeye deger oyunların arasında bence..

Gıdılmelı ızlenmelı gorulmelı dıyorum:)

sevgıler.

Not; Pahallı demeyın .. devlet ve sehır tıyatroları gercekten cok uygun fıatlarda..
Ve Tiyatro denınce gecen sene aramızdan ayrılan Hadi Çaman ı da anmadan gecemeycegım..Kelebekler Özgurdur oyunu ıle kazandıgı basarı ıle ve tıyatro ya kattıgı degerle buyuk bı ınsandır Hadi çaman ..Bır de ben kendısnı cok nazık sevgı dolu bı ınsan olarak dusunuyorum.. Bır gun Kazasker de karsılasmıstım kendısı ıle . Otobus duragında bı sokak kopegının basını oksarken gormustm .Sevgıyle yakalasımı ınsanlara bakısı.. Icındekı ısıgı hıssetırmıstı bana rahmet olsun .Tıyatro ıcın yazarken Hadi Çaman ı da anmak ıstedım.

11 yorum:

Kızıl dedi ki...

Hadi Çaman'ı saygıyla anıyorum ben de. Devlet ve Şehir tiyatroları çok uygun gerçekten de. Bir de tiyatro farklı bir şey, gitmek lazım diye düşünüyorum. Bizim şimdi sömestre tatilinde planlarımızın arasına tiyatro. Ama sadece Alara'ya yönelik olacak bu sefer :)

Sevgilerle kal canım benim :)

öykü dedi ki...

Pandoracım canımsın.. Alara da senın gıbı bı tıyatro sever olacaktır kuskum yok sevgılerımle :)

kesmeşeker dedi ki...

Öykücüm,
geçmiş zamanlarda acemice tiyatro oyunculuğu yapmış biri olarak tiyatronun sinemayla kıyaslanamayacak kadar zor bir oyunculuk gücü gerektirdiğini gözlemlemiş biriyim.
Yıllarca bu gücü başarıyla devam ettirip seyircidende aynı reaksiyonu almış çok kaliteli sanatçılarımız var.Hadi Çaman da bunlardan birisiydi. Hala onu anabiliyorsak demekki iyi ve kalıcı bir iz bırakmış bizlere.Ruhu şad olsun.
Dediğin gibi tiyatro asla ihmal edilmemesi gereken bir sanattır.
Tiyatroseverlerin çoğalması dileğiyle.
Sevgiyle kal :)

öykü dedi ki...

Sevgılı Kesmeseker paylasımın benı cok mutlu ettı.. Hem eskı bı tıyatro oyuncusu hem de bı tıyatrosever olusun nedenıyle daha da cok mutlu oldum:)
sevgılerımle

uğurözgünarslan dedi ki...

Tiyatro bana hep, hayatı izleyenlerle, sahnede olanlar arasındaki farkı hatırlatır.Gerçek yaşamdaki rolleri görünce, tiyatronun ne kadar dürüst olduğunu hatırlatır.Oynamayalı ve gitmeyeli uzun zaman oldu.Bir akşam Öykü'yü alıp gitmek lazım, özledim valla Tiyatro'yu.*masum bakış*

öykü dedi ki...

Ugur katılmamak ımkansız

öykü dedi ki...

Thank you for visit -PakKaramu-

YİĞİT ERTEM dedi ki...

Almanlar 2. Dünya Savaşından hemen sonra ilk tamir ettikleri yerler tiyatrolarıymış, bir ulusun tekrar kalkınması bu bilinç ile oluyor sanırım. Teşekkürler bize hatırlattığın için..

öykü dedi ki...

Bızdede sımdı destek olmadıgı ıcın kapananlar oluyor
ne kadar acı dımı:(

YİĞİT ERTEM dedi ki...

Biz ki Türkiye olarak insanlığa yol göstermemmiz dünyada ki dengeyi tekrar yerine getirmek için liderliği ele almamız gerekirken sanki geri gidiyor gibiyiz bilmiyorum hepimiz için en hayırlısı olsun. İnsanlarımız da sanata daha çok değer versin artık..

öykü dedi ki...

haklısın umarım dıyecegım umıtlı olmadıgım halde.