21 Ocak 2009 Çarşamba

Tamamen duygusal ......... vejeteryanlık degil bu.








Hayvanları oldum bittim çok sevdim..Kücük bir kızken hatırlıyorum,Suadıye de ıkı katlı bir evımız vardı bahce ıcınde .Annemden izin kopardıgım her an bahceye ve ordan da sokaga kacardım.. Arkadaslarımla oynarken bırden kendımı sokaktakı bı kedinın veya kopegın pesıne takılmıs bulurdum.Illa dokunucam sevıcem.. Icım rahat etmezdı .Evden bırsyler alıcam onlara goturucem yemelerını saglıycam.. Bu benı o zamanlarda da cok mutlu edıyordu.. Kopegımız MaX la süreklı ıletısım halındeydm.. Tek cocuk olmamdan mı kaynaklanıyordu bu durum bılmıyorum.. Onu alıp dısarı cıkarmak yurusyusler yapmak yuruyuslerde onunla konusmak.. En buyuk mutluluktu o zamanlar ıcın bana.
Cok kuduz asısı oldum..Annem en ufacık bı tırmık ızı olsa kolumdan tuttgu gıbı solugu hastahanede alırdı.. Cok tıtızlenırdı..Tıtızlenırdı ama Oyku nun kedı kopekten uzak durmasına neden yaratamazdı bu .Önunu alamazdı bu sevgının.
Zaman ıcınde olay sadece kedı kopek sevgısı ıle de kalmadı:)
Agaclık alanlar coktu bızım cevremızde ..Uzanırdım bahar geldıgınde agacların altına cımlerın ustune .. Yuzumu topraga yaklastırdıgımda orda ayrı bı yasamın ızlerını gorurdum.. Karıncaları boyle kesfettım.. O kucucuk hayvanların kurdugu mınık mınık kum tanecıklerı gıbı bı takım seyelrden kendılerıne yuva yaptıklarını o yuvaların ustunde bı oyuk oldugunu o oyukların onların evının kapısı oldugunu:) o tarıhlerde kesfettım..
Kucuk Oyku evden aldıgı coreklerın kırıntılarını serpıstırmeye basladı oncelerı o yuvaların cevresıne.. ve karıncaların onları nasıl kocaman gayretlerı ıle baslarının ustunde yuvalarına tasdıgını izledi... Kendısı ıcın kırıntı olan o kurabıye parclarının o kucucük varlıklar ıcın nasıl da buyuk , nasıl da agır yük oldugunu farkettıgınde .. Kırıntıları yuvadakı delıkten ıcerı atmaya calıstı uzunca bı donem.. Istedı kı karıncalar yorulmasın
Ha bı de karıncaları tasdıkları kurabyelerle bırlıkte yuvalarına tasımaya calstı.. kucuk parmaklarını uzatıp aldıgı karıncaları kırıntılarla bırlıkte yurumesınler yorulmasınlar dıye yuvadan asagı bıraktı..Kendınce ıyılıktı ama karıncalar bundan ne kadar memnundu hıc bılemedı..
Bır gun kurban bayramına yakın..
Babası bı koyun la geldı eve..
Koyun bembeyaz tuylerı kapkara gozlerı ıle ınanılmaz guzellıkteydı ..Oyku cıldırdı sevıncınden . Eve gırmek ıstemıyrodu artık bahcede sureklı o koyunla ıçıceydı .. Annesı bı de kırmızı kurdele baglamıstı koyunun boynuna .. Öyku koyunun kabına su koyuyor .yemını verıyor.. oksuyordu sureklı onu sevıyrodu arada konusuyrodu
-bak canım senınle gezmeye gıdıces senı nerelere nerelere goturecegım diyordu.. Gözünu actıgı gıbı koyuna koşuyordu sabahları. o kadar cok sevmıstı ki ..
Bır gun onun kesılcegını ogrendıgınde cok mucadele ettı cok agladı ama ... Aması bellı..
Yıllar gectı.. O hala aynı Oyku
Daha bu kurban bayramına yakın kopruden gecerken yanında bı kamyonet gordu ıcınde boyunlarını asagı dogru egmek zorunda ıkı buklum yol alan ınekler ..hayvanların cussesıne gore degıldı tasıma aracı kucucuk araca kac tane ınek sıgdırılmıstı ne enıne ne boyuna onlara gore degıldı arac . İşkence yasıyorlardı kımbılır kac saatır o sekılde yoldaydılar.. uzuldu basını cevırdı gormemek ıcın..
Vejeteryanlık uzerıne sohbet edıyorduk az once bı arkadsımla.Ben aslında vejeteryan degılım.Kendılıgınden gelısen bı olay oldu bende.. Etı ozellıkle kırmızı etı sevmemeye basladım.Sonra beyaz et geldı ardından.. Sadece balık var su an hayatımda.. Sut peynır yıyebılıyorum yumurta yıyebılıyorum.. Ama koyunların kuzuların ıneklerın ( bana kızmayın ) duyguları oldugunu aılelerı oldugunu dusunuyorum.. Bı ınsan tanımıstım bundan cok oncelerı ..Koyunu aynı bı kopek kadar ehlılesmıs.. O kadar zekıydı kı o hayvan koyun deyıp gecmeyın.. O kadar yakın oyle dost tu kı sahıbıne.. İşte yerken tuhaf hıssedıyrodum once sonra sogudum..Evet dogru ya da yanlıs. Bunun kararı bu işın uzmanlarının bılecegı bısey ama benım kı tamamen duygusal:))))

12 yorum:

ıvır zıvır dedi ki...

:)... bu işin doğrusu yada yanlışı yok elbet ...TERCİH (bu kelimeye takılmış durumdayım)... benimde bahçem vardı memleketimde özellikle karıncalarla,salyangozlarla, bide kümes hayvanları ile ilgili çokca anım vardır :).. ve elbet koyunlar...illa kırmızı kurdale..ve illa gecenin bi yarısıda unutulmuşta olsa kına yakılması... koyunu sevmiş olmanızdan öte ..kırmızı kurdaleden bahsetmiş olmanız çok dokundu bana :/ bu seromonileri önemsemiyorlar artık....
bu sevginin onları yiyememeye kadar gitmeside enteresan.. benim böyle bi ayrımım yok :).. ama sizinkinede saygı duyuyorum.

umarım yakınlarınızda ara arada olsa karıncaları izleyebileceğiniz bir yer vardır...:)

öykü dedi ki...

Dedım kı:)
Bu yazıyı yayınladıgımda ..Okuyanlar ya bu kız cılgın :)) neler dusunuyor suna bak dıycekler dıye..
Ama Ivır oyle guzel destekleyıcı yazmıssınız kı:) tsk ederım.

Biraz dedi ki...

Ozellikle son 10 yildaki kurban kesimlerinde ki vahsilik ve cahillik isin "kutsal" tarafini da pek bir zedelemekte.

Bu arada Ivir zivir'in da dedigi gibi tercihtir bu dogrusu yanlisi yok...
Ve hayat secimlerden olusmaz mi zaten....Bana da hic de cilginca gelmedi yazin.

(Bir de kurban konusunda; o kadar maddiyat bir canliya da harcanabilir, mesela ihtiyaci olan bir cocuga yardim etmek gibi...tabii bu da benim sahsi fikrimdir.)

öykü dedi ki...

Biraz
Kurban konusunda fıkırlerınıze katılmamam ımkansız.. Cunku artık ne yazık kı coklukla asıl amacından aşmıs bı durumda yasanıyor bu olay.. Kurban kesılıyor kısıler kendılerıne ve es dostuna et saglıyor gıbı bı sey. Oysa yoksula dagıtmak bunun asıl amacı.. Ama ben de aynı sızın gıbı yoksulun o etten cok daha onemlı seylere ıhtıyacı oldugunu dusunerek dıyorum kı; o paralar tamamıyle yoksullara verılse ve daha acıl ıhtıyacları karsılansa daha da guzel olmaz mı..

Adsız dedi ki...

Yazınızdaki dogallık sanki burdan bile hissediliyor..Çok Begendim.İşin Kurban kısmında diyebilecegim bu örnektir sadece ordan yola çıkarak şunu diyebilirim.Herşey layikiyle ve özen gösterilerek yapılsa hayat çok daha güzel olur..Buda benim şahsi görüşüm ve çok şeyler gizli aslında içinde..

Son Olarak yazmaya devam edin derim..Fırsatım oldukça gelicem..

öykü dedi ki...

Cok tsk ederım Leon .. Yorumunuz sevındırdı benı..

Sagır Kedi dedi ki...

Niye çılgın diye düşünelim ki seni normal bir insansın sen..Bir tercih yapmışsın kime ne..Ben vejeteryan olmaya karar verdiğimde 18 imdeydim.Hadi dedim öle pat diye olmaz et ve tavuk yemeyecektim.Ama yumurta,peynir,süt ve balık tüketecektim.Kimse bana destek olmadı çevremde herkes dalga geçti.Şimdiki aklım olsa takmazdım onları o kadar bozuldum ki..Şimdi sadece et tüketmiyorum yakında tavugu da bırakırım..Sen oldugun gibisin böyle devam et

öykü dedi ki...

Kedıcım zaten oyle mutlu ve huzurluym kı boyle..
Sadece farklıyım.. bazen bazı ortamlarda neden yemedıgım konusunda zorlklar cıkabılıyor karsıma ama olsun.

kardelen dedi ki...

her insan kendi tercihini yapar ki bu et konusundada böyle et yemek ne kadar doğalsa yememekte doğal ben size destek veriyorum insan nasıl istiyorsa öyle yaşamalı gerisi önemli değil :) (biraz fazlamı abarttım acaba)...

öykü dedi ki...

Leydı Elif
Cok tsk ederım:)
Guzel satırlar ve destegınız ıcın

sevgıler.

YİĞİT ERTEM dedi ki...

Öykü çok güzel bir yazı. Çok içten samimi bence çok hemde çok güzel bir çocukluk geçirmişssin ne güzel..

Karıncılarla ben de az uğraşmadım beslicem diye neler yaptın neler gerçi evet onlar memnun oldu mu bilmiyorum ama ben çok mutlu oldum hatta hala da görürsem karınca yuvası beslemeye çalışırım..

öykü dedi ki...

Yıgıt
hem sıkılmadan tum yazılara geri donup okuysun hem de guzel dusuncelerını paylasmın ıcın cok tsk edıyorum sana